UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВЕГЕТАРІАНСТВО В ДЗЕРКАЛІ СТАТИСТИКИ

Відмова від вживання м’яса виникла дуже давно. Ще в V сторіччі до нашої ери давньогрецький математик Піфагор, відірвавшись на час від катетів і гіпотенуз, закликав не їсти цей продукт...

Автор: Ігор Гусаченко

Відмова від вживання м’яса виникла дуже давно. Ще в V сторіччі до нашої ери давньогрецький математик Піфагор, відірвавшись на час від катетів і гіпотенуз, закликав не їсти цей продукт. Пізніше Сократ сформулював проблему харчування значно ширше: «Ми їмо, щоб жити, а не живемо, щоб їсти».

У минулому столітті Джон Стейнбек сказав: «Третина американців хочуть схуднути, третина — поповніти, а третина ще не зважувалася». А тому не варто дивуватися поширенню в Сполучених Штатах усіляких дієт, у тому числі й вегетаріанської.

Відмовитися від м’яса непросто. Як жартома повідомляє журнал «Тайм», в американців є п’ять причин його вживати. По-перше, це приємно. По-друге, забезпечує гарне самопочуття. По-третє, є цілком американською традицією. По-четверте, здійснюється підтримка вітчизняних фермерів. І по-п’яте, так робили наші батьки.

Коли ж читач погодиться з наведеними вище доказами, журнал пояснює йому, що всі ці п’ять причин декларувалися свого часу на користь... паління, і до м’яса жодного стосунку не мали.

Проте десять мільйонів американців (близько 4% населення США) вважають себе вегетаріанцями. Щоправда, в одному з опитувань 37% таких «вегетаріанців» зізналися, що протягом останньої доби вживали м’ясо.

Кого ж віднести до «чистих» вегетаріанців? Тут дотепер немає єдиної думки. Одні відмовляються не лише від м’яса, а й від риби, яєць і молочних продуктів, інші допускають вживання риби. Треті додають до неї яйця. Четверті включають до дієти і молоко. Є й такі, хто не споживає свинину та яловичину, але із задоволенням їсть домашню птицю.

Правда, зустрічаються і крайнощі. Приміром, так звані фудисти борються за суто рослинну їжу, причому приготовлену при температурі, що не перевищує 48 оС (рівень, при якому починають руйнуватися ензими харчових продуктів). Але найзапекліші — це «веганісти». Вони не їдять навіть мед, оскільки соромно відбирати в бджіл продукт їхньої праці...

Втім, не дуже складно придумати виправдання вживанню того або іншого продукту. Наприклад, вегетаріанці, які включають до свого раціону яйця, кажуть: «Адже курка все одно знесе яйце, незалежно від того, з’їдять його чи ні». А ті, хто їсть рибу, втішають себе тим, що в неї не занадто розвинена нервова система.

Сучасна наука рекомендує суміщене харчування (рослинне і тваринне). Повний набір необхідних амінокислот найпростіше одержати з їжі тваринного походження. На першому місці тут перебуває яйце, в якому всі ці амінокислоти присутні в збалансованій кількості. Навіть хворим з важкою формою ниркової недостатності, яким протипоказана білкова їжа, рекомендується вживати одне яйце на день. Слід враховувати й те, що сувора вегетаріанська дієта може спричинити нестачу в організмі заліза, кальцію і вітаміну В12.

Бенджамен Спок, знаменитий лікар і автор популярної книги про дітей, у старості став вегетаріанцем. Незадовго до смерті він навіть закликав американських матерів переводити на вегетаріанську дієту всіх дітей, вік яких перевищує два роки.

Проте перегини в цій сфері дієтології дуже можливі. Так, нещодавно в США судили сімейну пару, яка ростила півторарічну дочку, використовуючи сувору вегетаріанську дієту. У результаті дівчинка була виснажена і важила вдвічі менше норми.

То чи є користь від вегетаріанства, якщо не вважати позитивних емоцій від усвідомлення того, що ти не вживаєш у їжу братів наших менших? Дослідження, здійснені на замовлення секти Адвентистів Сьомого Дня (а вони прихильники вегетаріанства), показали, що тривалість їхнього життя дещо перевищує середню. Зате інші незалежні дослідження стверджують, що в адвентистів вищий рівень захворюваності на деякі форми раку і частіші переломи тазостегнового суглоба. Останнє цілком можна пояснити зниженням рівня кальцію в організмі в осіб, які виключили з раціону м’ясо, рибу і молочні продукти.

Цікаво, що страхи американців перед холестерином і тваринними жирами, що викликають його відкладення, призвели до того, що виробники м’яса зробили упор на меншу жирність свого продукту. Так, за останні десятиріччя жирність свинини зменшилася на 30%, а вміст у ній холестерину — на 10%.

За твердженням журналу «Тайм», нині головною причиною застосування вегетаріанської дієти є турбота про здоров’я — причини, пов’язані з любов’ю до тварин і різноманітними релігійними переконаннями не є основними. Ще менша кількість американців стає вегетаріанцями через бажання скинути зайву вагу.

Та чи варта справа заходу? 75% американських противників м’яса заявили, що після рослинної дієти почувалися краще, 17% зізналися, що їм стало гірше, а інші вісім відсотків не змогли відповісти.

І наостанок ще одне важливе відкриття всезнаючої статистики. Вегетаріанцям було поставлене підступне запитання: «Чи поцілуєте ви людину, яка їсть м’ясо?» Отже, 71% відповіли, що ні! Але все ж таки 29% не проти це зробити...