UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ОЧІКУВАННІ ФОРУМУ

Позаду Сіднейська олімпіада. Але календар великих міжнародних турнірів цього року ще не вичерпано...

Автор: Анатолій Гущин

Позаду Сіднейська олімпіада. Але календар великих міжнародних турнірів цього року ще не вичерпано. Буде декілька значних змагань. І серед них, безумовно, виділяється XXIV чемпіонат світу з самбо, що пройде в Києві 24—26 листопада. Вперше Україна прийме турнір такого рангу і представників одного із найпопулярніших видів єдиноборств. Як же йде підготовка до нього?

Перед нами стоять, як наголосив перший президент міжнародної та президент національної федерацій Олександр Наухатько, два рівнозначних завдання. Одне з них для українців незмінне протягом уже багатьох років — підтвердити високі позиції на міжнародній арені і спробувати випередити росіян, лідерів світового самбо. Адже цього разу і рідні стіни помагатимуть.

Але не менш важливе й інше. Україна, виступаючи в ролі організатора, не може впасти в багно обличчям. А турнір очікується дуже й дуже представницьким. На сьогодні вже підтвердили участь спортсмени 46 країн.

Поки, як підкреслив Олександр Наухатько, все йде за планом. Кандидати в чоловічу та жіночу команди України готуються не тільки на місцях, за індивідуальними графіками. Почалася і серія централізованих зборів в олімпійському центрі в Кончі-Заспі. Один із них був проведений у вересні, нині проходить наступний. І, нарешті, 10 листопада провідні спортсмени знову приїдуть у Кончу-Заспу і будуть готуватися до початку світового чемпіонату.

Вже кілька років у Києві проводиться традиційний турнір, присвячений пам’яті Романа Школьнікова, котрий багато зробив для становлення й розвитку самбо в країні. Нині він включений до програми чемпіонату світу. У ньому виступлять і закордонні атлети, котрі програли в головному змаганні. Тут учасники будуть суперничати за призи відомих спортсменів і тренерів — Михайла Шахова, Ярослава Волощука, Володимира Сауніна, Анатолія Бондаренка. Перший етап меморіалу, півфінальний, пройде в Києві цими вихідними. За його результатами тренери визначать склади чоловічої і жіночої збірних України.

Олександр Наухатько та старший тренер національної команди Михайло Пліс нещодавно побували в Кишиневі. Там проводився міжнародний турнір класу «А» пам’яті молдавського тренера Андрія Доги. На змаганнях виступали атлети Росії, Бєларусі, Молдови й низки інших країн. Усім їм вручили виклики на київський чемпіонат світу.

Самбо поки не входить до олімпійської програми. Але є чимало його представників, які з успіхом виступають на турнірах із дзюдо. І в Сіднеї на татамі виходило семеро українців, а Руслан Машуренко (Луцьк—Київ) удостоївся бронзи. Чи можлива їхня поява на майбутньому чемпіонаті? Цього не можна виключити. Для нас, як стверджує Олександр Наухатько, немає поділу на самбо та дзюдо. І якщо спортсмени, виступивши на Олімпіаді, за решту часу зуміють довести право на лідерство, то будуть включені до складу збірної. Головне ж завдання залишається старим — дати справжній бій росіянам.

Отже подано 46 заявок. Але ще, як то кажуть, не вечір. До початку чемпіонату залишається близько місяця. І організатори не виключають, що під склепіннями Київського палацу спорту буде піднято національні прапори більш аніж півсотні країн.