UA / RU
Підтримати ZN.ua

У «МЕДОБОРАХ» ПОБУВАВ — МЕДУ-ПИВА СКУШТУВАВ

Навіть уявити не могла, що розмова з головним лікарем санаторію «Медобори» Василем Мартинюком розпочнеться з ...казки про Івана-царевича й Сірого Вовка...

Автор: Наталя Семиволос
Василь Мартинюк

Навіть уявити не могла, що розмова з головним лікарем санаторію «Медобори» Василем Мартинюком розпочнеться з ...казки про Івана-царевича й Сірого Вовка. Пригадуєте, чим лісовий хижак із разючою легкістю вирвав із небуття свого друга-людину? Правильно, мертвою і живою водою. І хоча в здравниці, розміщеній у селі Конопківка Теребовлянського району на Тернопільщині, таких див ще не навчилися, проте з допомогою живої і мертвої води тут активно протистоять безлічі недуг.

— Невже отієї самої?

— Майже. Між іншим, люди відвіку лікувалися так званою мертвою і живою водою. Ясна річ, раніше це сприймалося як диво. Звідси — казки, легенди, а самі джерела ставали святими місцями. У нашому гарному й екологічно чистому краї, що його цілком обгрунтовано вважають подільською Швейцарією, таких джерел чимало. Місцеві жителі з незапам’ятних часів використовували їх, аби позбутися різноманітних недуг. А вчені протягом десятиліть вивчали цілющі властивості мінеральних вод, розробляли методики лікування. Вони й лягли в основу нашої лікувально-оздоровчої діяльності.

— Василю Івановичу, але ви так і не пояснили, яку ж воду слід вважати мертвою, а яку — живою...

— Мертва — це натрій-хлоридна йодобромна, що містить мінеральні компоненти. За шириною спектру лікувально-оздоровчих властивостей її порівнюють із більш відомою моршинською. Свердловина розташована на території санаторію, звідки по трубах ропа надходить у корпуси. Уже тут ми її відповідним чином розбавляємо, залежно від використання, — чи то для внутрішнього споживання при проблемах із шлунково-кишковим трактом, печінкою, чи то для мінеральних ванн, показаних пацієнтам із захворюваннями серцево-судинної системи (зокрема з гіпертонією, тромбофлебітом). Таку саму концентрацію застосовуємо при підводному витягненні хребта, що допомагає усунути неполадки в опорно-руховому апараті. А живою ми називаємо і справді чудодійну вологу, видобуту з глибин землі. Це — сірководнева мінеральна вода. Вона містить органічні компоненти і здатна серйозно конкурувати з популярною «Мацестою». Лікувальні ванни з неї (на відміну від «мертвої», без розведення) призначаємо пацієнтам із ревматоїдними артритами, поліартритами, остеохондрозом, хворобами периферичної і центральної нервової системи, кісток, м’язів, сухожиль. Ця чудодійна вода, крім усього іншого, поліпшує обмінні процеси, активізує роботу ендокринних залоз — щитовидної, підшлункової, надниркових і статевих, підвищує опірність організму.

Наявність мінеральних джерел для бальнеологічного курорту — річ обов’язкова. Але ми використовуємо й інші унікальні багатства, щедро надані природою, передусім сульфатно-гідрокарбонатну торфогрязь.

— І кому ж доводиться валятися в грязюці?

— Жарти жартами, а відбою від бажаючих «повалятися» у ній немає будь-якої пори року. Перед застосуванням грязь піддають спеціальній механічній обробці, збагачують сірководневою водою, підігрівають до певної температури. Адже завдяки тепловому, механічному, хімічному й біологічному впливу грязі в людини зменшуються больові відчуття, розсмоктуються спайкові утворення, що виникли під час тривалих запальних процесів у суглобах, різноманітні рубці. Грязь знімає й запалення при гінекологічних захворюваннях.

— Недавно поруч із санаторієм виявлено поклади лікувальної глини. Уже використовуєте і її?

— Звісно. Медичною мовою це називається болюсотерапією. Хоча й застосовуємо глину зовсім недавно, популярності вона зажила дуже швидко. Особливо подобається такий метод лікування жінкам. Після курсу процедур вони почуваються і здоровішими, і молодшими. Глина здатна не лише активно всмоктувати шлаки, токсини, а й утримувати на своїй поверхні бактерії, віруси, різноманітні компоненти розпаду тканин організму. Прибираючи мікроби й токсини, вона активізує імунні процеси, сприяє відновленню клітин, зміцнює організм. Захворювання печінки, нирок, сечового міхура, серця, варикозне розширення вен, псоріаз, опіки, гінекологічні патології — далеко не вичерпний перелік сфер використання цілющої глини. Ну, і всім відомо, що з неї роблять маски для розгладжування зморщок та омолодження шкіри обличчя.

— Напевно, не помилюся, зарахувавши вас до палких пропагандистів природних лікувальних чинників та їх застосування. Але ж хворі бувають різні...

— Зрозуміло, якщо в «Медобори» прибуває пацієнт, котрий потребує невідкладної медикаментозної терапії, він її отримує. Але основна наша стратегія — максимальне використання природних лікувальних чинників. Усім добре відомо, яким букетом захворювань нагороджує цивілізація сучасну людину. Цілком можливо, сильнодіючий лікарський засіб допоміг би їй швидше. Але питання в тому, чим же вона лікуватиметься надалі? Наш організм —навдивовижу досконалий механізм, спроможний подолати будь-яку недугу. Але й він потребує допомоги. Причому аж ніяк не «накачування хімією». Наведу найпростіший приклад. Можна тривалий час приймати медикаменти для лікування органів дихання. А можна з цією ж метою застосувати інгаляції з вуликів (санаторій має свою пасіку) чи спелеотерапію (випарами сольового розчину в «Медоборах» успішно лікують не лише бронхолегеневі, а й серцево-судинні захворювання). І що дасть стійкіший ефект, якщо не повне зцілення? Відповідь очевидна.

— Кажуть, мама Арнольда Шварценеггера, коли він був немовлям, крім молока, давала йому трішечки пива. Малюк згодом перетворився на супермена. Зізнайтеся, Василю Івановичу, ви ставили за мету те ж саме, запровадивши в «Медоборах» пивотерапію?

— (Сміється). Та ні. Просто наші лікарі вже давно вивчали цілющі властивості цього бурштинового напою. Неподалік санаторію міститься Микулинецьке ВАТ «Бровар». Ну, як було не скористатися й таким «природним» чинником? І тепер ми з допомогою нефільтрованого «живого» пива досить успішно долаємо чимало поширених захворювань. Серед них — холецистити, нефрити й пієлонефрити, дискінезії жовчних шляхів, атеросклероз, ожиріння. Клінічні дослідження засвідчили, що пивотерапія сприяє виведенню з нирок солей різних видів, запобігає утворенню в них каміння, допомагає лікувати виразку шлунка та дванадцятипалої кишки. До речі, чоловіки, котрі пройшли лікувальний курс, цілком серйозно запевняли: «живе» нефільтроване крутіше за «Віагру» буде...