UA / RU
Підтримати ZN.ua

ТО ЧИ БУВ ХЛОПЧИК?

У №10 від 13 березня ц.р. в «ДТ» було надруковано інтерв’ю з народним депутатом України, президентом...

У №10 від 13 березня ц.р. в «ДТ» було надруковано інтерв’ю з народним депутатом України, президентом Професійної футбольної ліги Равілем Сафіулліним, у якому пролунала низка критичних зауважень на адресу Федерації футболу України й колишнього складу ПФЛ. Для перевірки ряду фактів, викладених у публікації, було створено робочу групу, очолювану першим віце-президентом НОК України Іваном Федоренком. Комісія відзначила окремі помилки в роботі з документацією, проте її висновки не в усьому збігалися з критикою, висловленою на сторінках «ДТ», а саме — в питанні про долю статутного фонду ПФЛ.

— 1996 року Професійну футбольну лігу України було зареєстровано як господарське підприємство. Для забезпечення діяльності ПФЛ за рахунок внесків футбольних клубів організували статутний фонд, куди й надходили кошти. Як засвідчила перевірка, потім вони витрачалися на утримання апарату ПФЛ, виплату заробітної плати арбітрам, інспекторам тощо. 1999 року ПФЛ перереєстровано, вона здобула статус неприбуткової організації, а кошти в лігу почали надходити від клубів як внески за участь у змаганнях.

Стосовно коштів, отриманих Федерацією футболу від УЄФА за програмою «Солідарність», ці гроші надійшли 2000 року в час приходу нового керівництва ФФУ. До того ж своєчасно не було отримано нормативних документів, які регламентують їх розподіл. Використання коштів не було узгоджене з радою Ліги і вони не надійшли у клуби. Проте кошти використано за призначенням. Вони пішли на розвиток дитячо-юнацького футболу, причому навіть у більшому обсязі, ніж передбачалося.

Щодо продажу суддівської форми. Як пояснив тодішній керівник Асоціації футбольних арбітрів України Костянтин Віхров, реалізація 200 комплектів форми — власна ініціатива цього підрозділу ФФУ. Кошти пішли за призначенням.

Нині претензій до Професійної ліги теж немає. Комісія підтвердила: кошти за штрафні санкції використовуються ПФЛ за призначенням.

Ми звернулися до народного депутата України, президента ПФЛ Равіля Сафіулліна:

— Вас влаштовують висновки комісії?

— Цілком.