UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сім’я на збереженні

Робота соціальних центрів нового типу спрямована на запобігання відмові матерів від новонародже...

Автор: Надія Гоцуєнко

Робота соціальних центрів нового типу спрямована на запобігання відмові матерів від новонароджених дітей, надає їм комплекс соціальних послуг, які забезпечують збереження сім’ї, психологічну реабілітацію жінок, котрі потрапили в складну ситуацію.

…Нерідко вагітним жінкам для того, щоб народити здорову дитину, необхідно лягти в лікарню для збереження плоду. Недавно автор цих рядків переконався, що зусилля соціальних служб можуть дати ще кращі результати — зберегти сім’ю від розпаду в особливо складний для неї період, зберігши в такий спосіб не лише здоров’я та життя дитині, а також врятувати матерів — потенційних відмовниць. Ми наслухалися багато жахливих історій про підкинутих новонароджених і навіть про тих, кого насильницьки умертвили, нас обурюють легковажні й жорстокі вчинки деяких матерів. Проте самих умовлянь, апеляцій до совісті й честі, судячи з невтішних результатів, не досить. На суспільстві теж лежить частина вини за поширення соціального сирітства, тому воно й повинне допомогти жінкам, котрі потрапили у складні ситуації, сп’ястися на ноги. На цьому напрямі вже є перші зрушення.

Кореспондент «ДТ» зустрівся з 19-річною Вікою Т. у щойно відкритому Чернігівському обласному соціальному центрі матері і дитини «Батьки й дитина разом». Ми розмовляли з молодою матір’ю в її окремій жилій кімнаті, поруч у ліжку посопувало маля, яке народилося кілька місяців тому. Якби не запропонована допомога, співрозмовниця через життєві негаразди могла б відмовитися від дочки, і та стала б сиротою.

Річ у тому, що Віка виросла в багатодітній сім’ї, житла для неї та її цивільного чоловіка Павла не було й не передбачалося. Народження дитини стало для них серйозним випробуванням, із яким вони не могли впоратися самостійно. Тим паче що батька дитини призвали до армії. З поселенням молодої мами в Центр ситуація змінилася. Тепер у Віки з’явилася можливість влаштуватися на роботу, а працівники Центру підключилися до оформлення документів на отримання соціальної допомоги, мають намір «вибити» гуртожиток. Потішили і зміни на особистому фронті. Батько дівчинки Павло за час служби в армії вже кілька разів приїжджав до них із частини. Отже, сімейне життя налагоджується.

Живуть у Центрі дружно. Всі знають, що незабаром в одній із поки що вільних кімнат з’явиться 21-річна Катерина з новонародженим сином. За словами соціальних працівників, вони й раніше патронували неблагополучні сім’ї — відвідували їх удома, надавали психологічну та матеріальну підтримку матерям. Однак не завжди такий вплив давав належний ефект: декого так і не вдалося втримати від фатального кроку — відмови від дитини. Позначався несприятливий вплив середовища. До таких матерів потрібно було шукати інших підходів. Необхідність цього підтверджує статистика. У Чернігівській області впродовж минулого року 39 молодих мам були готові відмовитися від новонароджених. Під впливом фахівців соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді 24 з них змінили свої наміри. Проте 15 матерів-одиначок усе-таки відмовилися від дітей, перетворивши їх на соціальних сиріт. Дані по країні пригнічують ще більше. Торік у лікарнях було залишено понад 1200 малят. Для ліквідації цієї проблеми, яка продукує соціальне сирітство, і потрібні установи, де б матері та їхні новонароджені були огорнуті постійною турботою, отримували все необхідне для того, щоб народження дитини не позбавляло молодих жінок життєвих перспектив: навчання, роботи.

Створення таких центрів стало можливим після того, як Державна соціальна служба для сім’ї, дітей і молоді, представництво добродійної організації «Кожній дитині» в Україні та Чернігівська облдержадміністрація спільно реалізували свій проект. Для реконструкції, облаштування приміщення Центру матері та дитини «Батьки й дитина разом» були залучені кошти (понад 500 тис. грн.) від Міжнародної добродійної організації «Кожній дитині» (Великобританія) і World Childhood Foundation. У Центрі є все необхідне. В загальній кухні, де мами готують їжу, встановлені плита, холодильник, СВЧ-піч, витяжка, є необхідний новий посуд. Не забули й про фільтр для очищення води. Є тут гігієнічна кімната з новими пральними машинами «Індезит», устаткуванням для прасування одягу. А в кімнаті відпочинку, крім телевізора, комп’ютера, має взагалі домашній вигляд кошик з усім необхідним для плетіння. Впадає в око тепле ставлення персоналу до підопічного, розуміння того, що в облаштуванні житла для матерів дрібниць не буває. У чотирьох із восьми житлових кімнат, крім виділеного місця для новонародженого, встановлено двоярусні ліжка — на той випадок, якщо в прибулої на проживання виявиться не одна дитина. Для виконання непростих завдань потрібен і відповідний штат. У нього входять директор, бухгалтер, два соціальних педагоги, психолог, два чергові адміністратори — усі з вищою освітою. Їхнє завдання — кваліфіковано забезпечити соціальний супровід матері та дитині, починаючи з пологового будинку. Передбачено, що мати з немовлям перебувають тут упродовж півтора року. За цей час соціальні працівники мають поставити сім’ю на ноги: допомогти матері влаштуватися на роботу чи навчання, за необхідності здобути професію, оформити документи на соціальну допомогу, якщо таких немає. Одне слово, повна соціальна і психологічна реабілітація сім’ї.

Відкриваючи Чернігівський центр «Батьки й дитина разом», міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко сказав, що наразі це третя така установа в країні (перші почали працювати у Херсоні та Фастові Київської області). На черзі відкриття такого самого центру в Криму.

— Працюючи в такий спосіб над розв’язанням проблеми соціального сирітства, наша держава демонструє, що переглядає своє ставлення до матерів, які виявляють наміри відмовитися від дітей, — сказав Юрій Павленко. — Ні різким осудом, ні примусом складного завдання порятунку від материнського егоїзму та соціального сирітства не вирішити. Необхідно вивчати проблему, причини її виникнення в кожному конкретному випадку і робити все можливе, щоб дитина залишилася в сім’ї. Адже це благо як для неї, так і для її батьків.