UA / RU
Підтримати ZN.ua

ПРОСТИЙ і ПЕРЕДБАЧУВАНИЙ

ТАКИМ МАЄ БУТИ КОСТЮМ ДіЛОВОЇ ЖіНКИ Ділова жінка повинна завжди бути готовою до певних жертв. А саме: одягатися бездоганно і передбачувано...

ТАКИМ МАЄ БУТИ КОСТЮМ ДіЛОВОЇ ЖіНКИ

Ділова жінка повинна завжди бути готовою до певних жертв. А саме: одягатися бездоганно і передбачувано. Діловий костюм повинен бути нудний, простий і зрозумілий. Проте, як же щодо віянь моди?

Незважаючи на те, що ось уже тридцять років силует жіночого ділового костюма залишається практично незмінним, сам костюм постійно зазнає косметичних коригувань. Це пов’язано з еволюцією самого поняття «класика». Класичний стиль у наші дні, очевидно, тяжіє до помірно вільних, демократичних ліній, що допускають сполучення з іншими стилями.

Ё Деяка демократизація класики виявляється насамперед у вільному крої жакета. Він приталений — але трохи, і це не акцентується. Все інше жорстко не регламентоване. Піджак може бути і двобортним, і однобортним; до, нижче і вище від лінії стегон. Гудзики — обов’язково справжні кістяні або обтягнені тканиною, шкірою. Бажано, щоб вони були одного кольору з костюмом. Застібка може бути внутрішньою. Плече ледь розширене і трохи підняте, але не більше.

Ё Новомодні довільності не поширюються на спідницю. Тут для нововведень — табу. Спідниця повинна бути прямою, завуженою донизу, такою, що облягає стегна, із розрізом іззаду не більше десяти сантиметрів. Класична довжина спідниці — до середини колін. Але вона може бути і трохи вища коліна, і трохи нижча. Довжина спідниці до середини ікри можлива лише тоді, коли у жінки проблеми з ногами. Недоречними виглядають золоті та срібні ремінці. Натомість рекомендують носити шкіряні ремінці ручної роботи з логотипами відомих фірм.

Ё Брюки повинні бути чисто класичного покрою, трохи звужені донизу. Ознака моветону — брюки в обтяжку.

Ё Перевага надається гладеньким тканинам — англійському твідові та шерсті, а також сатину, матовому шовку, оксамиту і букле. Виключаються віскоза і будь-які стрейчі.

Ё Кольорова гама не строката: сірий, кремовий, різноманітні відтінки темно-синього, темного бордо, коричневого і чорного.

Треба пам’ятати, що той самий колір і фактура тканини можуть бути доречні для одного ділового заходу й цілком неприпустимі для іншого. Наприклад, костюм із бавовни згідно з етикетом можна одягти, якщо передбачається сніданок із діловим партнером або обід у ресторані на відкритій терасі. У костюмі білосніжного кольору ви можете з’явитися тільки літньої пори на вечерю.

Ё Костюм у тонку смужку доречний під час офіційних заходів у другій половині дня.

Ё Чорний діловий костюм, який інколи називають у народі «похоронними дрогами, що стали сторчма», придатний виключно для вечірніх ділових зустрічей, або для офіційних привселюдних виступів із трибуни, освітленої прожекторами і софітами.

Ё Діловий костюм, що складається із спідниці та піджака, частіше призначається для заходів у першій половині дня. Брюки та піджак — непоганий вибір для вечора.

Ё Канонам ділового етикету найкраще відповідають костюми від таких відомих фірм, як Armani, Max Mara, Lanvin, Trussardi, Cerruti, Robert Barton, Betty Barclay, Сhanel, Guy La Roche.

За матеріалами агентства «Профіль»