UA / RU
Підтримати ZN.ua

ПОВЕРНЕННЯ КУБКА

У київському Палаці спорту проведено традиційний міжнародний турнір «ОЛКОМ—Кубок Турчина» за участю чотирьох жіночих національних збірних...

Автор: Анатолій Гущин

У київському Палаці спорту проведено традиційний міжнародний турнір «ОЛКОМ—Кубок Турчина» за участю чотирьох жіночих національних збірних. Перемогла українська команда. Наступні місця посіли збірні Югославії, Білорусі й Македонії.

Ігор Турчин — легенда жіночого гандболу. Під його керівництвом збірна СРСР по двічі перемагала на Олімпіадах і чемпіонатах світу. Київський «Спартак», улюблене дітище Ігоря Євдокимовича, 13 разів вигравав Кубок європейських чемпіонів, 20 разів беззмінно був чемпіоном Союзу. Великий тренер, він жив гандболом і пішов від нас під час єврокубкового матчу спартаківок у Бухаресті. Це сталося сім років тому...

95-го відбувся перший турнір пам’яті видатного тренера. І в суперництві чотирьох клубів кубок дістався київським спартаківкам. З наступного сезону змагання проходили вже під егідою ЄГФ. І знову переміг «Спартак», випередивши збірні трьох країн! Потім головний приз двічі вручали українській національній команді. А рік тому кубок виборола збірна Росії.

Нинішній турнір проводився напередодні IV чемпіонату Європи. І для чотирьох учасників останнього став генеральною репетицією. Адже вчора вони вийшли на майданчики в румунських містах Вилче й Бухаресті.

Українська команда перед цим проводила збір на Одещині, й через погоду, що просто розбушувалася, добиралася до столиці з немалими халепами. Так що важко було висувати претензії до господинь, які подолали-таки в першому матчі білорусок — 27:25. Югославки теж лише під завісу зломили опір македонок — 31:27.

Цікавий факт. Ці турніри постійно проводяться за круговою системою. Проте до останнього дня незмінно визначалися два лідери, і заключний матч між ними перетворювався на фінальний. Не стали винятком і нинішні змагання. Білорусок югославки обіграли також лише на останніх хвилинах — 29:27. Господині ж легко впоралися з македонками — 36:24.

Білоруски, котрі виглядали непогано на турнірі, узявши гору над македонками (34:26), здобули «бронзу». І, нарешті, у головному матчі зійшлися збірні Югославії й України. Перед останньою стояли відразу три завдання. Дівчата пам’ятали, безумовно, про недавню поразку від югославок на міжнародному турнірі в Бухаресті і жадали реваншу. Були сповнені також рішучості повернути кубок в Україну (їх влаштовувала й нічия, бо мали кращу різницю забитих і пропущених м’ячів). І в останньому матчі перед чемпіонатом Європи потрібно було переконатися в готовності до нього.

У грі українок, чого гріха таїти, чимало проблем. І це чітко проявилося вже на початку зустрічі з таким серйозним конкурентом, як югославки. Йдеться і про невпевнені іноді дії воротарів. І про невиправдані втрати м’яча під час атак, що оберталися контрвипадами суперника й голами. І про недостатню злагодженість гри в захисті. Не все гаразд також із реалізацією гольових моментів і пенальті. Та й судді в цій зустрічі явно симпатизували українкам.

Після 2:0 на свою користь господині дозволили югославкам зрівняти рахунок, а до середини тайму вже поступалися — 5:9. І до чого тут судження про «непередбачуваний жіночий гандбол», які вже набили оскому? Радше потрібно говорити про нестабільну гру, що свідчить про недостатньо високий клас. Втім, до честі команди, вона налагодила комбінаційні дії, звівши до мінімуму кількість технічного браку. І до перерви скоротила відставання — 14:15.

Після відпочинку суперниці з півтайму йшли врівень. Потім лідирували українки, на гол передували югославки. Нарешті, Вікторія Хачатрян закинула з пенальті, а Олена Яценко з гри підвела риску — 24:23. І Кубок Турчина знову у збірної України!

Необхідно віддати належне і новому генеральному спонсору — ТМ «ОЛКОМ», щедрому на призи. І водночас подумати про надання турніру більш високого рівня, запросивши на нього лідерів європейського гандболу. Але тут уже потрібний солідний призовий фонд.

...А вчора збірна України в Бухаресті розпочала виступи на чемпіонаті континенту. Її суперники в групі «В» — команди Македонії, Білорусі, Румунії, Норвегії й Данії. Дві останні задають тон у світовому (читай — європейському) гандболі. І ось учора українки зустрічалися з норвежками, а сьогодні грають із датчанками... У півфінальну стадію з групи виходять лише дві збірні. Як добитися цього?