UA / RU
Підтримати ZN.ua

Подорожі починаються з «Мандрів»

Цього літа побачив світ уже третій випуск нового (модного!) туристичного журналу «Мандри. Навігатор», започаткованого молодою та заповзятливою командою...

Автор: Володимир Бурбан

Цього літа побачив світ уже третій випуск нового (модного!) туристичного журналу «Мандри. Навігатор», започаткованого молодою та заповзятливою командою. Поява цього видання в українському інформаційному просторі цілком закономірна...

Переважній більшості людей в усі часи була властива невситима жадоба до подорожей, мандрів. Та лише в минулому столітті туристський бум став знаковим явищем. Туризм — стиль життя цивілізованого суспільства, значною мірою — дзеркало держави. Він, окрім пізнавальної та розважальної функцій, стає дедалі потужнішим джерелом поповнення бюджету — посідає перше (!) місце серед галузей світового господарського комплексу за обсягом експорту товарів та послуг.

Ця тенденція потроху сягає й українських теренів. Україна все впевненіше стає на шлях глобального розвитку туристичної індустрії. І настане час, коли ті сім мільйонів наших співвітчизників, які нині мандрують по світах у пошуках кращої долі, перетечуть у лави поки що не дуже численної армії вітчизняних туристів...

А наразі доводиться долати хвороби росту — повільність і млявість — характерні для нашого менталітету. (Традиційний наш ненав’язливий сервіс існуватиме, очевидно, до повної й остаточної перемоги капіталізму.)

Ураховуючи досвід нечисленних видань туристичного профілю, «Мандри» намагаються знайти своє лице, долаючи нав’язливі стандарти й кліше рекламних буклетів.

Новий журнал, справді сучасний і справді український, вирізняється вишуканим художнім оформленням, а, головне, — змістовними й водночас легко написаними матеріалами, викладеними хорошою літературною мовою.

Звичайно, такий журнал робити нелегко. Тим приємніше констатувати, що читачеві імпонує інформаційна насиченість видання. На його географічній мапі — карнавальна Бразилія та «бананово-лимонний» Сінгапур, загадкова Індія й туманний Альбіон, розкутий Париж і стриманий Туніс, інші екзотичні міста та країни, а поряд з ними — ще мало відомий у туристичному світі материк під назвою Україна. Бо, як зазначає на сторінках часопису голова Державної туристичної адміністрації України Валерій Цибух, «хіба є на світі гори, чарівніші від Карпат, річки — повноводніші від Дніпра, ліси — красивіші від поліських, степи — безкраїші від таврійських, морські береги — мальовничіші від кримських?»

«Мандри» допоможуть іноземцям (та й краянам) освоїти унікальні туристські маршрути неповторної української землі, познайомити з її історією та культурою, які сягають глибини віків. Уже перші розповіді про туристичні принади Кам’янця-Подільського, святині Почаєва, двісті озер волинського лісу, краєвиди та привиди Берестечка, королев міста Лева, кримську перлину — Ялту викликають нестримне бажання: це треба побачити!

Як запопадливий навігатор, «Мандри» пропонують читачам і речі досить прозаїчні — бюджет мандрівника на тиждень, неписаний кодекс туриста, усілякі ділові поради, рекламу туристичних агентств та організацій.

Сподіваємося побачити на його сторінках публікації, присвячені «зеленому» туризму, яскраві розвідки на історико-археологічну тематику, розповіді про історичні, мистецькі, політичні постаті. Не варто обминати найбільш «демократичний» туризм — шкільний (пригадавши хоча б такі популярні донедавна походи місцями героїчної слави).

Життя без подорожей одноманітне та сумне. Цю істину людина збагнула, мабуть, разом із відчуттям голоду, потребою спілкуватися — своїми найдавнішими інстинктами...

Отож цілком можливо, що ваші наступні подорожі почнуться саме з «Мандрів».