UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАГОРУ СЛУЖБОВИМИ СХОДАМИ, ЯКІ ВЕДУТЬ... У ПАБ

Люди, котрі випивають після роботи два-три бокали пива в пабі, роблять набагато успішнішу кар’єру, ніж переконані непитущі...

Автор: Оксана Приходько

Люди, котрі випивають після роботи два-три бокали пива в пабі, роблять набагато успішнішу кар’єру, ніж переконані непитущі. Такого висновка дійшов Девід Белл, професор факультету економіки Стирлінзького університету, розташованого в Шотландії. Він давно вже спостерігає за життям 17 тисяч своїх співвітчизників, котрі народилися протягом одного тижня 1958 року.

Отже, нині їм по 45 років. Ті, які мають звичку після роботи завалюватися дружньою компанією в найближчий паб і спільно споживати там помірну кількість спиртного (до 50 одиниць алкоголю в тиждень для чоловіків і 35 — для жінок), отримують зарплату на
17 відсотків більше, ніж абсолютно непитущий. А ті, хто міри не знає, вірніше, постійно її перевищує, одержують менше, ніж помірковано питущі, але однаково на п’ять відсотків більше, ніж не- питущі взагалі. Можна перевести одиниці алкоголю в звичніші одиниці споживання — за складною схемою:
1 одиниця = 10 мілілітрам або 8 грамам чистого спирту. Пів-літра пива з великою натяжкою можна прирівняти до чотирьох одиниць «зеленого змія», а келих вина — до 1,5. Отож, наслідуючи логіку Белла, для успішного просування кар’єрними сходами чоловікам доведеться щодня перекидати по літру пива,
або ж переходити на міцніші напої.

І ось саме тут чатує на вас головна небезпека. Основний сенс подібних пиятик — найлегший спосіб соціалізації.
Невимушена обстановка, легкий гумор, уміння підтримати компанію та зберігати над собою контроль (чи бодай вертикальне положення) — і ось уже шеф якщо і тремтячою, то зовсім злегка,
рукою підписує вам наступного дня наказ про підвищення. Природно, для цього бажано, аби шеф брав найактивнішу участь у подібних заходах. Із іншого боку, як він сам став би шефом, якби не був завсідником розташованих по сусідству пивничок?

Жарти жартами, але поставитися до цієї інформації серйозніше змушують голоси на захист тих, хто не вживає алкоголю із релігійних переконань або ж через медичні показання. Чи не означає, що вони піддаватимуться дискримінації як на робочому місці, так і в процесі соціалізації? Чи зараховуватиметься щоденне ритуальне споживання безалкогольного пива, або спільне розпивання «Боржомі»? Скоріш за все, для відповіді на всі ці запитання знадобиться ще не одне дослідження, оптимальним місцем проведення яких залишаться знамениті шотландські паби.

за матеріалами зарубіжної преси