UA / RU
Підтримати ZN.ua

КИЇВСЬКЕ ДЕРБІ-2000

Чого-чого, а дербі з класичних видів кінного спорту — вищої школи верхової їзди й подолання перешкод — Україна ще не знала...

Автор: Ельвіра Сабадаш

Чого-чого, а дербі з класичних видів кінного спорту — вищої школи верхової їзди й подолання перешкод — Україна ще не знала. За високе звання «дербіста» досі боролися тільки коні рисистих порід і чистокровні верхові скакуни. До речі, саме для останніх лорд Дербі й запровадив свій іменний приз, який з 1780 року розігрують на Епсмонському іподромі в Англії кращі з кращих. Чи знав він, що його «винахід» стане для жокеїв та їхніх скакунів, а потім і для інших представників кінного спорту мало не найбільшим випробуванням у їхній спортивній кар’єрі? Уже те, що за 200 років коні кінного заводу лордів Дербі виграли цей приз усього чотири рази, свідчить, що перемога в таких престижних змаганнях не тільки почесна, а й виключно важка.

Київське дербі-2000 проходило в два етапи. Вища школа верхової їзди демонструвала свою майстерність на спеціально обладнаному для цього виду майданчику іподрому. А от учасникам конкуру виборювати звання «дербіста» довелося в більш незвичних умовах — місцем його проведення вибрали поле на території Музею архітектури, що в Пироговому. На певний час воно перетворилося на імпровізовану сцену для конкурних баталій, де кожна з 20 перешкод була оригінальним мистецьким твором, зробленим в українському стилі. З легкої руки майстра спорту, а за сумісництвом дизайнера Олександра Долгополова і, звісно, організаторів змагань на полі з’явилися солом’яні фігурки дивовижних звірів, вигадливі бар’єри, копиці сіна і навіть віз.

Незважаючи на такі незвичні умови боротьби, ані конкуристи, ані їхні чотири партнери не розгубилися. Одне падіння й одна неслухняність коня, за які спортсмени поплатилися виключенням зі змагань, — ото, власне, й усі втрати. Решта 29 учасників практично без проблем переборювали одну за другою перешкоди, намагаючись витратити на проходження дистанції мінімум часу.

А звання «дербіст-2000», медаль переможця і вагомий грошовий приз, несподівано для багатьох, виборов Валерій Лавренець на Тархуні. Представник фірми «Кентавр» хоробро промчав дистанцію, не залишивши ніяких надій своїм суперникам — Наталі Усенко на Вавилоні та Євгенові Якименку на Фараоні. Четверте призове місце дісталося Валентині Смирновій, що виступала на Тренінгу, а дві останні переможні позиції посіли майстри спорту Андрій Лапигін на Челобитній і Михайло Червонюк, який стартував на темно-гнідому Нахваті. Серед аматорів, учасників розіграшу дербі, впевнену перемогу здобув президент фірми «Пархомчук спортконі» Михайло Пархомчук, що стартував на рудій Вібрації.