UA / RU
Підтримати ZN.ua

Казковий відпочинок на чеському курорті

Карлові Вари — воістину райський куточок! І не лише тому, що це місце славиться багатовіковими традиціями санаторно-курортного лікування, побудованого на цілющій силі тамтешніх термальних джерел...

Автор: Олександра Тимощук

Карлові Вари — воістину райський куточок! І не лише тому, що це місце славиться багатовіковими традиціями санаторно-курортного лікування, побудованого на цілющій силі тамтешніх термальних джерел. Річ і у відмінному сервісі, і в непохитному бажанні чеських курортологів підвищувати й так високий рівень надання послуг відпочивальникам.

Лікування, достойне президентів

Незважаючи на те, що в Карлових Варах працює безліч дорогих (і не дуже) готелів, не кожен із них може похвалитися гордою назвою «санаторій»: не в усіх курортних комплексах проводять повноцінне лікування мінеральною водою. Тому справжнім центром сучасної бальнеології, побудованої на чудодійній силі карловарських джерел, з повним правом вважається найбільший у цій місцевості санаторій «Імперіал».

Популярність (до речі, вже майже столітню) йому принесла не лише грандіозна споруда готельного комплексу, яка гордо височіє над архітектурним ансамблем старовинного міста, а й пропонована в «Імперіалі» широка програма оздоровлення та лікування. Тут є бальнеологічний центр із басейном, сауною та водоворотною ванною. Окрім цього, кожен відпочивальник може пройти великий курс процедур, які передбачають використання карловарської мінеральної води: ванни (перлинові, газові вуглецеві, вихрові), інгаляції, зрошення. До послуг відпочивальників також торф’яні укутування, електротерапія, фізіотерапія, масаж, лікувальна фізкультура, лімфодренаж та багато іншого.

Що найважливіше — тут кожному відвідувачеві приділяється максимум уваги, оскільки пріоритетом «імперіальців» вважається індивідуальний підхід до відпочивальників. На одного медичного працівника припадає всього семеро гостей. Тим, хто побував у вітчизняних санаторіях, така цифра може видатися просто фантастичною. Та й у Карлових Варах такими даними може похвалитися далеко не кожен санаторій. До того ж тут усі працівники — від лікаря до прибиральниці — володіють кількома мовами: російською, німецькою та англійською.

За словами співвласника компанії «Імперіал Карлові Вари» Олександра Ребенка, який народився в Україні й має російське громадянство, але вже тридцять другий рік працює в Чехії, головна умова працевлаштування в санаторії — обов’язкове вивчення іноземних мов на спеціальних мовних курсах. Лише після успішного складання іспитів претендент на місце в санаторії може бути зарахований на роботу. Такі вимоги — обов’язкові, оскільки в цих краях відпочивають люди з багатьох країн світу — Німеччини, Росії, України, Польщі, Іспанії, Америки. Ввічливість і доброзичливість вважаються візитною карткою обслуги готелю, тому й не дивно, що тут любить зупинятися і президент Чехії Вацлав Клаус. До речі, так уже склалося, що на свої прийоми глава держави запрошує кухарів саме з цього санаторію, ресторани якого завжди славилися відмінною кухнею.

Слідами Штирліца

Що ж стосується думки, буцімто карловарські курорти розраховані виключно на людей пенсійного віку, — то вона помилкова. Підтвердження того — безперервне збільшення кількості молоді, яка буває тут. Тому «Імперіал» особливої уваги надає також організації спортивного дозвілля.

На території готелю розміщені зали для занять фітнесом, тенісні корти. Оскільки саме місто лежить в ущелині, оточеній лісистими горами, в зеленій зоні відкрито безліч велосипедних трас і теренкурів для пішохідних прогулянок. Правда, ходити тут, а сказати точніше — бігати, відпочивальники люблять, озброївшись звичайними лижними палицями. Тому такі пробіжки отримали відповідну назву — Nordic Walking, що в буквальному перекладі з англійської означає «північна ходьба». Такі прогулянки під силу кожному: буде то досвідчений спортсмен чи початківець, молода чи літня людина. Тому кількість охочих пробігтися гірськими стежками рік у рік зростає.

Але, мабуть, найпрестижнішим видом спорту в Карлових Варах вважається гольф. Так, до послуг гольфістів тут дев’ять професійних полів площею від шістдесяти до ста гектарів. І все це — в межах одного курортного містечка, найбільшою окрасою якого є кришталево чисте повітря.

— Карловарці дбайливо ставляться до природи свого краю. Саме тому всі промислові виробництва, окрім заводу легендарної «Бехерівки» та знаменитого скляного підприємства «Мозер», винесено за межі міста, — стверджує мер Карлових Вар миловидна Вероніка Вилкова. — До того ж у нас діють обмеження на рух автотранспорту. Щоб не порушувати спокій туристів, практично весь історичний центр міста, де містяться цілющі джерела, закритий для в’їзду автомашин.

Окрім того, у Карлових Варах немає активного будівництва в історичній частині міста. «На всю територію курорту поширюються закони про охорону пам’яток архітектури і захист термальних джерел, — пояснює Олександр Ребенок. — Під суворим наглядом держави перебуває і Славківський ліс, яким оточене курортне містечко».

Переконатися у правдивості цих слів пощастило й кореспондентові «ДТ», який побував у цих чудових краях завдяки сприянню туристичної компанії «ЛОЯЛ». Прогулюючись центральною вулицею Карлових Вар, прикрашеною розкішними колонадами всесвітньо відомих архітекторів Йосефа Зітека (автора проекту Національного театру в Празі), Гельмера та Феллнера, важко повірити, що під цими дивовижними різьбленими склепіннями б’ють гарячі джерела цілющих вод.

Коли говорять про чудодійні властивості карловарських джерел, на думку замість хімічних назв, на кшталт вуглекисло-сульфатно-натрієва суміш зі сполуками кальцію, калію, заліза, літію та брому, дедалі більше спадають славні легенди про першовідкривача курорту Карла IV. Відповідно до однієї з них, під час полювання на оленя король, який страждав на подагру, випадково забрів у солоне джерело, і цілюща вода вилікувала його хворобу. Так завдяки прудкому оленю в Карлових Варах наприкінці XIV століття виявили цілющі води. А лісовому звірові, котрий привів Карла IV до джерел, місцеві жителі поставили пам’ятник. Досі на одній зі скель над містом гордо височіє фігура, ось тільки не оленя, а... кози. Але це вже інша історія, яку вам розкажуть гостинні місцеві жителі.

Взагалі, у Карлових Варах побутує безліч легенд, пов’язаних із тваринами. Одна з них, не така давня, але правдива, стосується... слона. Йтиметься про відому кав’ярню «Елефант», у якій, за сценарієм фільму «Сімнадцять миттєвостей весни», Штирліц зустрівся зі своєю дружиною. Досі двері цього закладу відчинено для відвідувачів, а в його інтер’єрі панує дух радянського фільму. Тут ті ж самі круглі столики із глибокими кріслами, те ж саме зеленувате тло... Відпочивальники Карлових Вар щиро вірять: якщо зустрітися поглядом із незнайомцем за сусіднім столиком, то ця зустріч виявиться не останньою.

Щось схоже мені вдалося перевірити особисто. Замовивши в легендарній кав’ярні легкі тістечка з чаєм, ми з подругою підняли келихи «Бехерівки» і ненароком зустрілися поглядом з іноземцем, котрий сидів неподалік. І, уявіть, того ж вечора ми знову побачилися з тим поважним німцем!

На чеські курорти — з шенгенською візою

До речі, німці — найчастіші гості в Карлових Варах, вони становлять 60% від загальної кількості відвідувачів курорту. І це не дивно, адже століттями до Карлсбада (а така німецька назва міста) з’їжджалася вся аристократія Центральної Європи, включно з коронованими особами. Приводом до поїздки на води було покращення здоров’я, фактичною метою — легке світське життя, менш формальне, ніж придворне. Все тут сприяло розвагам і насолодам. До послуг світу були дорогі готелі, бали, концерти, гральні заклади...

Друге місце за відвідуваністю Карлових Вар традиційно посідають росіяни. Так уже історично склалося, що першим курортником із Росії став не хто інший як сам Петро I. Особлива довіра імператора до життєдайних джерел сформувалася у зв’язку з історією родини Романових. Якби не чудесне зцілення прабаби Петра — цариці Ксенії на березі Онезького озера в Толвуйському погості, куди її заслав Борис Годунов, великий російський імператор ніколи б не повірив у чарівну силу карловарських джерел. Існує легенда, відповідно до якої Петро I,
прогулюючись набережною чеського містечка, побачив, як будівельники зводять будинок, і вирішив допомогти їм у цьому. Відтак вдячні чехи охрестили свою новобудову ім’ям російського царя. До речі, сам
Петро I ніколи не бував у цьому будинку.

Гуляти Карлсбадом любив також інший імператор Росії — Олександр II. З цього приводу в чехів є смішний анекдот. Мовляв, цар почав розпитувати в першого зустрічного німця, як йому живеться і чим він займається в житті. «Я маю чоботарню, і становище моє чудове», — відповів німець. Коли ж він ті самі запитання поставив Олександру II, той йому чесно заявив: «А я російський імператор». На що німець флегматично зазначив: «Так, це також непогане становище». Відтоді кожен поважний дворянин просто зобов’язаний був відпочивати в Карлсбаді. Досі російські громадяни зберігають цю добру стару традицію. З кожним роком дедалі більше заможних росіян приїжджають у респектабельні готелі славетного чеського курорту.

Намагаються не відставати від них і українці. На сьогодні за кількістю відвідувань Карлових Вар наші співвітчизники посідають четверте місце після німців, росіян та чехів. За словами місцевих жителів, тут побували практично всі члени українського політикуму. Частий гість чеського курорту — екс-президент України Леонід Кучма. Нещодавно в ці краї приїжджав нинішній глава держави Віктор Ющенко. Правда, подробиці перебування перших осіб держави обслуга, посилаючись на лікарську таємницю та етику чеської гостинності, стоїчно замовчує. І на запитання, що роблять тут наші політики, чехи холоднокровно відповідають: «П’ють воду».

Продовжуючи тему відпочинку українських громадян у Карлових Варах, варто зазначити, що щоденні авіарейси з Києва до Праги — заслуга власників карловарських курортів і вітчизняних туроператорів, які протягом кількох років вели переговори з компанією «Аеросвіт». Сьогодні, за словами генерального директора туристичної компанії «ЛОЯЛ» Світлани Нечаєвої, представники українських авіаліній думають над тим, щоб відкрити рейси Київ — Карлові Вари. Адже в міста є свій аеропорт, куди вже сьогодні приземляються літаки з Москви та Санкт-Петербурга, що значно спрощує шлях відпочивальників до курорту.

Не виключена також можливість скоротити час проїзду у потязі Київ — Прага із 36 до 24 годин, заміняючи колеса потяга автоматично. Все це має сприяти припливу українських туристів у Карлові Вари, вважають чеські курортологи. «А з отриманням шенгенської візи українські туристи, які виїжджають відпочити в санаторії Чехії, матимуть можливість вирушити з екскурсією до Німеччини чи Австрії, що значно урізноманітнить їхній відпочинок», — вважає пані Нечаєва. На її думку, таке нововведення може привабити на карловарські курорти більше туристів з України.