UA / RU
Підтримати ZN.ua

Канікули під девізом: «Задоволення і користь»

Відлунали в школах останні дзвоники, розпочалися довгоочікувані канікули. Для багатьох дітей це пора активного відпочинку та нестримного випромінювання енергії...

Автор: Ганна Рудюк

Відлунали в школах останні дзвоники, розпочалися довгоочікувані канікули. Для багатьох дітей це пора активного відпочинку та нестримного випромінювання енергії. Їх нізащо не заженеш додому, навіть пообідати. Але є й такі, котрих не відірвеш від комп’ютера. Вони надовго занурюються у свій віртуальний світ і слухати не хочуть про свіже повітря, здоровий спосіб життя, самореалізацію та корисну діяльність.

Що можуть вдіяти батьки, аби об’єктивна реальність нескінченного просиджування біля комп’ютера приносила підліткам хоча б якусь користь?

Чимало батьків відчувають страх, коли йдеться про комп’ютерні ігри, але він не завжди обґрунтований. Сьогодні набирає стрімкого розвитку нова індустрія — кіберспорт. Цей спорт доречно порівняти з такими інтелектуальними видами традиційного спорту, як шахи й шашки. Деякі ігри розвивають корисні навички — швидку реакцію, кмітливість, логічне мислення. Саме такі дисципліни включено в програму всесвітнього чемпіонату з комп’ютерних ігор WCG. Хоч і не багато підлітків, а тим більше — їхніх батьків знають, що в Україні чемпіонат проводиться вже одинадцять років. Якщо батьки підтримають своїх дітей, підкажуть ігри, які входять до програми чемпіонату, то, можливо, цим посприяють не тільки розвиткові корисних навичок у дітей, а й їх майбутній кар’єрі.

Батьки, які вважають захоплення своїх дітей комп’ютерними іграми марною тратою часу, багато в чому помиляються. Перспективи кар’єрного зростання у висококваліфікованого геймера дуже хороші. Згодом такі геймери можуть представляти комп’ютерні клуби як топ— агенти, працювати у фірмах, що створюють ігрові продукти, консультантами, тестувати нові ігри, проводити моніторинги ринку тощо. Для кваліфікованого геймера в сучасному світі обов’язково знайдеться високооплачувана робота до душі.

Про перспективи розвитку кіберспорту в Україні та стандарти відбору геймерів на змагання, а також про вікові критерії та умови підготовки геймерів розповів незмінний протягом усіх років проведення Національного фіналу України всесвітнього чемпіонату з комп’ютерних ігор головний суддя — Геннадій ВЕСЕЛКОВ.

— З якого віку необхідно розпочинати тренування?

— Багато геймерів починають тренуватися з 12—13 років і років до 16 — 17 досягають досить високих успіхів.

— Чи є вікові обмеження?

— На WCG є обмеження на участь у самому турнірі, тому учасники мають бути віком від 16 років і старші. Верхнього обмеження, у принципі, немає, але гравці, яким за 22—23 роки, вважаються старими. Вони втрачають реакцію та швидкість. Гравцям, котрим за 23 роки, вже важко, практично — неможливо конкурувати з молодими гравцями і посідати призові місця.

— З яких міст з’їжджаються учасники на змагання?

— Географія турніру — найрізноманітніша. У ньому представлені практично всі великі міста України. Відбірні змагання відбуваються у семи найбільших містах України, але загалом — дуже багато гравців із регіонів та невеликих міст.

— Чи може звичайний підліток із провінції потрапити на турнір?

— Так, безумовно. Кіберспорт — дуже відкритий вид спорту, є можливість тренуватися навіть удома за комп’ютером, при наявності Інтернету, або в комп’ютерних клубах. Не потрібна якась спеціальна додаткова тренувальна база, що дозволяє учасникам навіть із провінційних містечок відмінно виступати на турнірах і посідати призові місця.

— Чи потрібні в Україні секції та гуртки з кіберспорту?

— Безумовно, тренуватися, коли в тебе є тренер або організація, — значно ефективніше. Якщо поруч є старші товариші, котрі вивчили гру досконало, — тренувальний процес буде кращим, такі гравці не марнують часу. Є багато талановитих підлітків у регіонах, які не можуть «розквітнути» на повну силу саме через те, що не мають можливості тренуватися з сильними гравцями, отримувати підказки під час гри. Тому, звісно, краще, коли є організації, зацікавлені в розвитку ігрової творчості, різноманітні секції та гуртки, спортивні кіберклуби тощо.

Не тільки іграми комп’ютер приваблює наших дітей. Не меншим лихом є нескінченне спілкування на форумах та в чатах, спустошливий серфінг по сайтах. Із такої ситуації також можливо мати користь. Літо звільняє учня від уроків та домашніх завдань, даруючи йому масу вільного часу. Цей час підліток може використовувати на заробляння невеликих, проте своїх «кревних» грошей.

В Інтернеті існує багато копірайт-бірж. Зареєструвавшись на такій біржі, підліток може на вибір: отримувати конкретне завдання на написання коментарів, статей і постів у форуми й отримувати моментальну оплату на електронний рахунок, або виставляти на продаж свої готові статті.

Така форма дозвілля, крім прибутку, корисна для підлітка ще одним. На всіх копірайт-біржах панують суворі правила і приймаються тільки грамотно написані матеріали. Якщо в матеріалах є помилки, робота, як правило, не оплачується. Таким чином, дитина вимушена навчатися чітко формулювати свої думки та грамотно їх записувати, що згодом знадобиться їй і в школі, і в житті.

Нехай канікули пройдуть під девізом «Задоволення і користь». Усім юнакам і дівчатам бажаю незабутніх вражень від цього літа, а батькам — терпіння й розуміння.