UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хронограф. 28 жовтня — 3 листопада

28 жовтня 1879 — В українському селі Янівка (суч. Кіровоградщина) народився Лев Троцький (Бронштейн), один із лідерів жовтневого перевороту в Росії, перший керівник Червоної армії...

Автор: Сергій Махун

28 жовтня

1879 — В українському селі Янівка (суч. Кіровоградщина) народився Лев Троцький (Бронштейн), один із лідерів жовтневого перевороту в Росії, перший керівник Червоної армії. У 20-ті роки — головний політичний опонент Йосифа Сталіна. 1929 року висланий із СРСР, а 1940-го вбитий у Мексиці агентом НКВС Меркадером.

1914 — Гаврило Принцип, убивця наступника престолу Габсбургів австрійського ерцгерцога Франца-Фердинанда та його дружини Софії, засуджений на процесі в Сараєво до 20 років ув’язнення. Це вбивство стало прелюдією до початку Першої світової війни. Г.Принцип помер у в’язниці 1918 року.

1919 — Конгрес США подолав вето президента Вудро Вільсона та ухвалив закон про заборону виробництва, перевезення та продажу алкоголю. На практиці дотримання «сухого закону» виявилося неможливим і спричинило створення злочинних синдикатів із виробництва алкоголю. Скасовано закон за президента Ф.Д.Рузвельта 5 грудня 1933 року.

1989 — Верховна Рада України ухвалила закон про державний статус української мови.

29 жовтня

1794 — Помер видатний український філософ, поет, перекладач Григорій Сковорода.

1911 — Помер американський журналіст Джозеф Пулітцер, ім’ям котрого названо найвідомішу на Заході премію для журналістів. Тим часом премія має «підмочену» репутацію як мінімум в Україні, бо серед нагороджених нею й американець Волтер Дюранті, що писав у 30-ті роки цинічні та хвалебні репортажі з Радянського Союзу. В.Дюранті «не помітив» голодомору в Україні 1932—1933 років, утім, як і всі західні демократії.

30 жовтня

1611 — Державні чини Швеції «з огляду на виняткові обставини» одностайно проголосили королем 17-річного Густава II Адольфа. Йому судилося стати видатним полководцем Тридцятилітньої війни (1618—1648), у якій Швеція виступила на боці антигабсбурзької коаліції. Загинув у битві при Лютцені 6 листопада 1632 року.

31 жовтня

1517 — Чернець-августинець, професор філософії і теології Мартін Лютер оприлюднив у Віттенберзі 95 тез проти індульгенцій (відпущення гріхів за хабар, назване ним «свободою грішити безкарно та складати з себе хрест») і пов’язаних із ними зловживань у католицизмі.

1984 — Прем’єр-міністр Індії Індіра Ганді вбита двома сикхами — працівниками своєї особистої охорони.

1 листопада

1755 — Столицю Португалії Лісабон майже повністю зруйновано потужним землетрусом. Загинуло як мінімум 32 тисячі осіб, понад 100 тисяч осіб було поранено.

1918 — «Листопадовий чин» — українці у Львові взяли владу в свої руки. Національна Рада почала формувати державні інституції. Водночас розпочалися бої з поляками, яких підтримували країни Антанти.

2 листопада

1985 — Помер видатний український учений Володимир Кубійович, головний редактор «Енциклопедії українознавства» та фундаментальної праці «Географія українських і сумежних земель».

3 листопада

1918 — Повстанням матросів кайзерівського флоту в Кілі розпочалася революція в Германській імперії. 9 листопада імператор Вільгельм II зрікся престолу.