UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хронограф. 2—8 червня

2 червня 1807 — Народився Іван Сошенко, український художник, який відіграв велику роль у викупі Тараса Шевченка з кріпацької неволі...

Автор: Сергій Махун

2 червня

1807 — Народився Іван Сошенко, український художник, який відіграв велику роль у викупі Тараса Шевченка з кріпацької неволі.

3 червня

1961 — У Відні відбулася перша після Другої світової війни зустріч керівників СРСР і США — Микити Хрущова і Джона Кеннеді.

1989 — Помер аятола Хомейні — духовний лідер Ісламської Республіки Іран.

4 червня

1830 — Помер Антоніо Хосе де Сукре — соратник Болівара, один із героїв боротьби за визволення Латинської Америки від панування іспанців, національний герой Еквадору.

5 червня

1916 — Помер англійський фельдмаршал, граф Горацій Герберт Кітченер, протягом багатьох десятиліть один із головних провідників колоніальної політики Великобританії.

1919 — Початок Чортківської наступальної операції українських січових стрільців у ході польсько-української війни за Галичину.

6 червня

1944 — Висадкою у Нормандії американських і англо-канадських військ союзники відкрили Другий фронт проти нацистської Німеччини.

1990 — Демократична опозиція у Верховній Раді об’єдналася в Народну Раду, що її очолив Ігор Юхновський (нині — директор Інституту національної пам’яті).

7 червня

1493 — У місті Тордесільяс Іспанія і Португалія (незаперечні на той час лідери колоніальної експансії) полюбовно поділили світ, у тому числі ще не відкриті землі.

8 червня

1920 — У селі Ображіївка на Сумщині народився Іван Кожедуб, славетний ас Другої світової війни, маршал авіації, тричі Герой Радянського Союзу, на рахунку якого 62 літаки противника.