UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хронограф. 21— 27 жовтня

21 жовтня 1805 — У Трафальгарському бої англійський флот під командуванням адмірала Нельсона розгромив франко-іспанський флот...

Автор: Сергій Махун

21 жовтня

1805 — У Трафальгарському бої англійський флот під командуванням адмірала Нельсона розгромив франко-іспанський флот. Адмірал загинув, як і 429 англійських офіцерів і моряків. Втрати союзників становили 2800 чоловік.

22 жовтня

1933 — У Львові член ОУН Микола Лемик на знак протесту проти Голодомору в Україні вбив співробітника консульства СРСР, агента спецслужб Майлова.

23 жовтня

1983 — У столиці Лівану Бейруті терорист-самогубець підірвав казарми, де перебували американські та французькі солдати й офіцери. Загинули 299 чоловік.

24 жовтня

1648 — Підписанням у Мюнстері та Оснабрюкке Вестфальського миру завершилася перша загальноєвропейська війна — Тридцятирічна (1618—1648). Підписання миру стало важливою віхою у створенні системи рівноваги в Європі, але водночас на довгі 200 років закріпило політичну роздробленість Німеччини. Не тільки католицизм, а й лютеранство, кальвінізм ставали офіційно визнаними релігіями. Франція окупувала незначні, проте стратегічно важливі території в Ельзасі та Лотарингії, які належали Габсбургам, а також фортеці Мец, Верден і Туль. Швеція здобула майже повний контроль над Балтикою, а також північнонімецькі єпископства Бремен і Ферден, Вісмар, Західну Померанію та острів Рюген. Трохи територіально збільшилися Саксонія, Брауншвейг-Люнебург, Гессен-Кассель, Мекленбург, Бранденбург, і, хоч як це парадоксально, — Баварія зі стану переможених. Офіційно було визнано незалежність Голландії та Швейцарії.

25 жовтня

1983 — Американські війська під приводом захисту американських громадян і відновлення порядку та законності вторглися на маленький острів Гренада. Практично весь світ засудив інтервенцію, і Вашингтон був змушений вже у грудні евакуювати десантників.

26 жовтня

1939 — Народні збори Західної України у Львові прийняли рішення звернутися до Верховної Ради СРСР із проханням включити Східну Галичину та Волинь до складу УРСР.

27 жовтня

1982 — Пекін оголосив про те, що чисельність населення КНР перевищила 1 млрд. чоловік.