UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Хлопці, чиї ви будете?»

«Хлопці, як знайти нову кнайпу, що десь тут відкрилася? Чи то «Схрон» зветься, чи то «УПА»... Двоє хлопців, яких ми зустріли на львівській площі Ринок, спантеличено переглядаються: «Хоч ми і центрові, такого не знаємо»...

Автор: Андрій Ларіонов

«Хлопці, як знайти нову кнайпу, що десь тут відкрилася? Чи то «Схрон» зветься, чи то «УПА»...

Двоє хлопців, яких ми зустріли на львівській площі Ринок, спантеличено переглядаються: «Хоч ми і центрові, такого не знаємо». Нічого не чули про заклад, що відкрився, й охоронці порядку, які чатували біля мерії. А тим часом «Криївка» — як виявилося, саме таку назву має «підпільний» ресторанчик — розташувалася у глибокій брамі, практично навпроти входу до міськадміністрації. Коли ми, послідовно заглядаючи в усі завулки на ратушній площі, помітили за прочиненими дверима людину в камуфляжі з автоматом у руках і з радісними криками «Впустіть москалів!» кинулися до неї, чоловік, по-ленінському примружившись, усе ж піддав нас — так, для проформи — необхідному тестуванню. «Комуністи чи комсомольці?! — проводив він ідеологічний і фейс-контроль.
Та, побачивши, як ми замішалися, поспішив із індульгенцією:
«Аби покаялися». А коли й тут ми не виявили розуміння, що маємо в чомусь каятися, і взагалі махнув рукою: «Давайте за Україну!» Піднявши налиті нам добродушним вартовим наперстки з медовухою, ми поспішили з тостом-паролем — «Слава Україні!» Свій тест страж пройшов не здригнувшись. Після відгуку — «Героям слава!» двері до бліндажа для нас відчинилися.

Брусовані стіни, дим стовпом, у кожній із кімнат «Криївки» телевізори, які транслюють в онлайновому режимі новини. Під ногами — стріляні гільзи, на стінах — старі архівні фото. За сусіднім столиком тепла компанія недоладно виспівує повстанські пісні. Виконане в техніці сепії меню, мабуть, є найбільш креативною частиною запропонованої рестораном програми. Що й зрозуміло — «справжній українець» завжди пам’ятає, що війна війною, а обід за розкладом. Тому в меню що не страва — то образ. Не якась запечена ковбаса, наприклад, а «змарніла втіха партизанки», не салат із огірків і помідорів, а «пісний сніданок патріота», не борщ, а «перше причастя героя», не куряче крильце, а «пальйот Туполева». Гарніри також ідеологічно витримані. Своїм хлопцям — печена картопелька з салом («свято в лісі»), а «німецьким окупантам» — дієтична гречка («будні вермахту»). Ці й інші «наїдки» пропонують запивати «еліксиром патріота», більш відомим у широких колах як відвар шипшини, або «медовухою на трезв’яка», або напоєм «дитинство Степана» — улюбленим із дитинства какао.

Усе це буйство смаку офіціанти, одягнені в тілогрійки, розносять у військових казанках, а прибори пропонують у захалявному варіанті: ніж-виделка-ложка. З таким і в горах, і в тундрі не пропадеш.

У принципі, все, що відбувається у «Криївці», — суцільне дежавю. Такий собі «Андеграунд» Кустуріци. Стрілянина холостими з найсправжнісіньких пістолетів, вигуки-тости. Підпілля, зібравшись у якому, люди ніби не знають, що нагорі бойові дії давно перемістилися під килими в кабінетах можновладців. Але прикмети часу у вигляді суцільної комерціалізації дісталися й сюди. Наприклад, за взяте на пам’ять меню «Криївки» з мене здерли 30 гривень.

Ідуть гості, розімлівши від наїдків-напоїв і оплаченої можливості відчути себе героями-підпільниками. Це так по-нашому. От тільки справжні герої, які доживають вік під дикі крики вітренківців і молодих комуністів, до ресторану не дуже поспішають. І не тільки тому, що грошей бракує...