UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глузман: Свобода ніби з'явилася, а людина стала беззахиснішою

Не зважаючи на демократичні зміни в українському суспільстві, громадяни країни залишаються практ...

Не зважаючи на демократичні зміни в українському суспільстві, громадяни країни залишаються практично беззахисними перед судовим свавіллям, вважає директор Українсько-американського бюро захисту прав людини Семен Глузман. «Те, що відбувається нині, — наруга над правом», — заявив відомий правозахисник в інтерв'ю «ДТ».

На думку Глузмана, корупція міцно вкорінилася навіть у нижчих судових інстанціях: «Я не хочу стверджувати, що всі судді погані. Та система працює проти чесного юриста. Якщо де-небудь у районному суді у групі з’являється один чесний, йому доведеться піти, або ж його підставлять».

Правозахисник вважає, що змінити теперішню ситуацію може тільки глибока і всеосяжна судова реформа. «Судово-правова реформа містить багато різних аспектів, але провести її — ми в змозі, – стверджує Глузман. — Була б лишень політична воля».

Глузман також переконаний у необхідності рознести в часі парламентські й місцеві вибори, оскільки виборці надмірно концентруються на партійних списках, тоді як їх реальне життя багато в чому залежить від місцевої влади. «Люди вчитувалися у парламентські списки, хоча якість їхнього життя більше залежить від тих, хто править у регіонах, – вважає він. — Одержання медичних і соціальних послуг — це прерогатива місцевих органів, їхня діяльність має бути прозорою».

Правозахисник різко критикує пропорційну виборчу систему, оскільки, на його думку, політичні партії в Україні розвинені вкрай слабо. «У нас не партії, а клуби за інтересами. Як можна назвати партією клуб імені Ю.Тимошенко, Віктора одного та Віктора іншого? Ці партії абсолютно однакові. Всі вони — брати-близнюки», – відзначає Семен Глузман.

Докладніше про ситуацію з правами і свободами людини в Україні читайте в інтерв'ю Семена Глузмана Наталії Андрусенко у свіжому номері «ДТ».