UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерти: Стимулювання покоління 80-х до народження дітей посилить демографічний розрив

Стимулювання чисельного покоління 80-х до народження дітей в 2005—2009 роках посилить несприятливий демографічний вплив на економічну ситуацію...

Стимулювання численного покоління 80-х до народження дітей в 2005—2009 роках посилить несприятливий демографічний вплив на економічну ситуацію. Це негативно позначиться на можливостях забезпечення стійкого розвитку через неготовність інфраструктури, заявили в інтерв'ю «ДТ» експерти Інституту демографії і соцдосліджень Елла Лібанова й Ірина Курило.

«У 90-ті роки сформувалися великі масштаби природного зменшення населення — перевищення кількості смертей над народженнями. Ці показники в нас і в Росії залишаються одними з найвищих у Європі. Коефіцієнт природного зменшення населення можна скоротити, і він нині дещо скорочується за рахунок збільшення народжуваності», - говорить заввідділом проблем якості демографічного процесу Інституту демографії і соцдосліджень Ірина Курило.

Проте наголос на матеріальне стимулювання народжуваності, на думку експертів, є помилковим, і річ не тільки в проблемах, які виникнуть з виплатою грошей на народження дитини вже в 2010 році.

На думку експертів, заходи, спрямовані на збільшення народжуваності поколінням 80-х тільки погіршать демо-економічну ситуацію. «Це так звана демографічна хвиля, яка насамперед позначається на можливостях забезпечення сталого розвитку. На нинішнє підвищення народжуваності погано реагує соціальна структура. Вже нині відчувається нестача дошкільних дитячих закладів, сучасних систем родопомочі тощо. Інфраструктура не готова», - вважає Ірина Курило.

За словами директора Інституту демографії і соцдосліджень Елли Лібанової, у всіх європейських країнах, за винятком України, виплати при народженні дитини (що мають, до речі, вельми короткостроковий ефект) складають значно меншу суму в співвідношенні з річним фондом мінімальних зарплат країни. «Україна — єдина країна, де грант при народженні першої дитини його перевищує, що, до речі, є стимулом насамперед для матерів більш раннього віку, - розповіла експерт.

«Демографічна політика має бути комплексною, враховувати й міграційну, і медичну (здоров’я і смертність), і пронаталістську (пов’язану з народжуваністю) складові», - додала Ірина Курило.

Докладніше про це читайте в статті Алли Котляр «50 мільйонів україно-китайців або Про особливості демографічного популізму українських політиків» в свіжому номері «ДТ»