З 2000 року в Україні знижується питома вага витрат на харчування, а це — головний показник тенденції до підвищення життєвого рівня за міжнародними оцінками, розповіла «Дзеркалу тижня» кандидат економічних наук, завідувач відділу досліджень рівня життя населення Інституту демографії і соціальних досліджень НАНУ Людмила Черенько.
«Якщо в 1999 році на харчування йшло в середньому 65% ресурсів домогосподарства, то зараз — вже близько 50%. Це дуже велика цифра, котра свідчить про загальний низький рівень життя в наший країні, але все-таки показники поліпшуються, — відзначила експерт. — Якщо в 1999 році 73% населення витрачали на харчування понад 60% сукупного доходу, то тепер — 52%».
При цьому Черенько наголосила, що бідними вважаються ті домогосподарства, які виділяють на харчування понад 60% сукупних ресурсів.
«Всесвітній банк відносить нас до країн із середнім доходом, ми вже не бідна країна», — додала вона.
Докладніше читайте у статті Ірини Кириченко «Відносна бідність: точка замерзання?» у свіжому номері «ДТ».