UA / RU
Підтримати ZN.ua

ДІВЧАТА З ХАРАКТЕРОМ. А ЧОЛОВІКИ?

У словацькому місті Тренчині відбувся чемпіонат Європи з важкої атлетики. Харків’янка Ванда Масл...

Автор: Анатолій Рєдкий

У словацькому місті Тренчині відбувся чемпіонат Європи з важкої атлетики. Харків’янка Ванда Масловська (69 кг) перемогла в двоєборстві, а Наталя Скакун (63 кг) із Чернігова та ще одна харків’янка, Вікторія Шаймарданова (понад 75 кг) стали бронзовими призерами. Команда фінішувала шостою. Українок на турнірі було шестеро, в одній із категорій вони виступали здвоєним складом.

А ось представники сильної статі розчарували. Всього четверо українців їздили до Тренчина, відразу двоє змагалися у важкій вазі. Засмутили і результати: тільки п’яті місця в харків’янина Олександра Лихвальда (62 кг), дворазового чемпіона світу одесита Ігоря Разоренова (105 кг) та Андрія Демчука (Здолбунов—Рівне) у категорії 94 кг.

Результати не вражають. А це ж — перший вихід на великий поміст у міжолімпійському циклі, що розпочався.

З тим, що перша спроба на шляху до Ігор 2004 року для українських штангістів (мова про чоловіків) захлинулася, згоден і керівник делегації, головний тренер збірної Олександр Пуцов. Відразу ж упадає в око більш ніж скромне представництво українських чоловіків у Тренчині. Пояснити це просто. Вісім штангістів країни виступали в Сіднеї. І кращим там було четверте місце Разоренова, решта ж розмістилися на 8—12-й позиціях. І це кинуло лідерів команди, схоже, у глибокий психологічний шок, від якого не можуть оговтатися навіть через понад півроку. Як наслідок — не вдасться вийти на оптимальний рівень фізичної форми.

Цими днями провідні важкоатлети країни проводять збір у Коктебелі, готуючись до міжнародного меморіалу Якова Куценка. Саме на цьому етапі, на думку Олександра Пуцова, потрібно знову проаналізувати причини тривалого спаду, з огляду і на результати виступів у Тренчині, розробити конкретні плани подолання депресії.

У Словаччині українки приємно здивували. Далася взнаки тривала ефективна робота тренера Василя Кулака — ретельний добір, підвищена вимогливість і застосування сучасної методики. Адже в Україні жіноча важка атлетика почала розвиватися пізніше, ніж в інших країнах. Втім, до олімпійського дебюту встигли. У Сідней їздило двоє, і Наталя Скакун стала сьомою.

Стан справ у цьому виді спорту тішить. Важливо, що практично всі лідери жіночої збірної та їхній найближчий резерв постійно прогресують, додаючи як в окремих вправах, так і в двоєборстві. Та й середній вік збірної — близько 20 років. А висновок такий: іде велика й цілеспрямована робота на перспективу. В Словаччині дали можливість понюхати пороху навіть 17-річній Марії Відливаній із Калуша та на рік старшій Мирославі Сулим із Кузнецовська. І дівчата не стушувалися в славетній компанії. І тут проявилася, вважає Олександр Пуцов, тенденція омолодження у важкій атлетиці. Значно оновленими складами були представлені в Тренчині росіяни, угорці, поляки, португальці. І дуже важливо, що українці в цьому сенсі не відстають. І є ще резерви для підсилення в особі чемпіонки Європи минулого року Віти Руденок та бронзового призера передостаннього аналогічного турніру Олени Зинов’євої, які нині не виступали через травми.