UA / RU
Підтримати ZN.ua

Де така вулиця — Академіків Гродзинських?

Днями одній із вулиць Білої Церкви присвоєно ім’я академіків Гродзинських. На мітингу, що відбувс...

Днями одній із вулиць Білої Церкви присвоєно ім’я академіків Гродзинських. На мітингу, що відбувся з цієї нагоди, прозвучало багато теплих вдячних слів про відомих учених-біологів братів Андрія Михайловича і Дмитра Михайловича Гродзинських.

Біла церква — мала батьківщина вчених-академіків. Народилися вони в сім’ї викладачів Білоцерківського сільськогосподарського інституту. Батько, Михайло Карпович, довгі роки працював деканом агрономічного факультету, а мати, Віра Пилипівна, викладала ботаніку. З раннього дитинства хлопці закохалися у рослинний світ, разом із батьками вивчали флору Білоцерківщини, знайомилися з великим різноманіттям рослин у дендропарку «Олександрія».

Андрій Михайлович Гродзинський, старший із братів, — академік Національної академії наук України, відомий у нашій країні та за кордоном як засновник і дослідник алелопатії (науковий напрям з вивчення хімічної взаємодії між рослинами).

Понад два десятиліття він очолював Національний ботанічний сад у Києві, перетворивши його на один із найкращих ботсадів колишнього Радянського Союзу.

В останні роки свого короткого (народився в 1926 році, помер у 1988-му), але яскравого життя, А.Гродзинський, будучи академіком-секретарем відділення загальної біології, приділяв особливу увагу розвитку заповідної справи та охороні рослинного світу, підготовці й підвищенню кваліфікації наукових кадрів.

Дмитро Михайлович Гродзинський — академік Національної академії наук України, відомий учений в галузі фізіології рослин.

В 1974—1985 рр. Д.Гродзинський очолював Інститут фізіології рослин АН УРСР, проводячи велику наукову роботу з вивчення ролі природної радіоактивності в житті рослин.

Після аварії на ЧАЕС очолюваний ним відділ інституту зосереджується на дослідженнях, пов’язаних з ліквідацією наслідків радіоактивного забруднення територій.

З 1991 року Д.Гродзинський очолив Національну комісію з радіаційного захисту при Верховній Раді України, в полі зору якої перебувають усі проблеми, породжені аварією на ЧАЕС.

Д.Гродзинський створив потужну наукову школу. Він є автором підручника «Радіобіологія», співавтором підручників «Біофізика» і «Біоніка».

У 1999 і 2004 рр. Д.Гродзинського обирали академіком-секретарем Відділення загальної біології НАН України. Він успішно керує розвитком біологічної науки, приділяючи особливу увагу питанням збагачення і стабілізації біорізноманітності, біобезпеки, розвитку нових біотехнологій, генної і клітинної інженерії, створення й охорони ботанічних садів, дендропарків, природних і біосферних заповідників.

Завдячуючи саме Д.Гродзинському, з 2003 року розпочато широкомасштабні реставраційні роботи в дендропарку «Олександрія».

Вулиця Академіків Гродзинських розташована неподалік будинку, в якому свого часу мешкала родина Гродзинських і де поряд із річкою Рось минули дитячі та юнацькі роки двох видатних особистостей.