UA / RU
Підтримати ZN.ua

ДЕ ПЛАТЯТЬ БІЛЬШЕ?

Найвища заробітна плата в Європі — у Данії, а найнижча — в Молдові. Такі дані містяться в доповіді,...

Найвища заробітна плата в Європі — у Данії, а найнижча — в Молдові. Такі дані містяться в доповіді, опублікованій Федерацією європейських роботодавців, незалежною організацією, створеною 1989 року з ініціативи Європейської комісії.

У документі проаналізовано показники по 46 країнах. При упорядкуванні рейтингу враховувалися офіційні дані про зарплати в місцевій валюті з урахуванням понаднормових та інших таких виплат, але без
«13-х зарплат», виплат із прибутку підприємства, дивідендів та інших додаткових надходжень. Не взято до уваги непрямі фінансові виплати, приміром, за рахунок розвиненої в багатьох західноєвропейських країнах системи соціального захисту населення.

Після Данії в першу десятку, із великим відривом, входять Швейцарія (79%), Люксембург (72%), Норвегія (69%), Німеччина (63%), Нідерланди (61%), острів Мен (Великобританія) та Італія (по 60%), Великобританія (58%) і Фарерські острови (56%).

В абсолютних цифрах у середньому одна година роботи в Данії коштує 27,89 євро, а в Молдові — 0,32 євро.

2003 року найбільші темпи зростання зарплат зафіксовано у Словаччині (+11,3%), Естонії (+9,8%) і Латвії (+9,6%). Скорочення зарплат відзначено в Португалії (-1,8%). У Швейцарії зареєстровано стагнацію заробітків (+0,3%). Росія, зайнявши в цьому рейтингу 40-ву позицію, випередила Болгарію, Сербію, Чорногорію, Албанію, Україну, Білорусь і Молдову. Середня російська офіційна зарплата, як і в Румунії, становить 4% від датської.