UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЮНЕСКО закликало обмежити доступ круїзних суден у Венеціанську лагуну

Аварія Costa Concordia посилила побоювання з приводу ризику, який несуть великі круїзні лайнери для об'єктів культурної спадщини.

ЮНЕСКО закликає італійський уряд обмежити доступ великих круїзних суден у зони культурної та екологічної важливості, зокрема, до Венеції та її лагуни, яку відвідують близько 300 великих круїзних лайнерів на рік, повідомляє прес-служба організації.

У листі, надісланому міністрові навколишнього середовища Італії від імені генерального директора Ірини Бокової, заступник генерального директора ЮНЕСКО з питань культури Франческо Бандарін підкреслив, що «ця трагічна випадковість (катастрофа Costa Concordia 13 січня) посилює побоювання з приводу того ризику, який несуть великі круїзні лайнери для об'єктів, включених до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (зокрема, для Венеції та її лагуни, а також Басейну Сан-Марко)».

Як наголошується у листі, трафік круїзних лайнерів завдає Венеції особливо серйозної шкоди тому, що структурна цілісність міста досить вразлива. Рух кораблів викликає припливи і відливи води, які, у свою чергу, руйнують фундаменти будівель. Окрім того, прохід круїзних лайнерів сприяє забрудненню навколишнього середовища і видозмінює міський пейзаж, порушуючи пропорції архітектурного ансамблю у центрі міста.

Як повідомлялося раніше, Комітет з охорони спадщини Італії (Italia Nostra) звернувся до ООН з проханням включити Венецію до числа місць на Землі, які зникають, оскільки місто катастрофічно руйнується під натиском масового туризму, природних факторів і державної бездоглядності.

Читайте також

ЮНЕСКО назвала лауреатів премії за пропаганду ідеалів толерантності та ненасильства


Львів можуть виключити зі списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

ЮНЕСКО поповнило список нематеріальної культурної спадщини людства