UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відеоспостереження у мінському метро зафіксувало підозрюваного в теракті

Став відомий зміст відеозапису, на якому зафіксовано чоловіка, що залишив сумку з вибухівкою на станції мінського метро.

"Він спокійно підійшов до лавки і поклав під неї сумку. Не поспішаючи так. Але було видно, що сумка важка. Потім він так само, без поспіху, пішов", - повідомляє джерело газети “Коммерсантъ”, що ознайомилось із відеозаписом.

При цьому підкреслюється, що "на кавказця зовсім не схожий".

Напередодні голова білоруського КДБ Вадим Зайцев заявив, що у скоєнні теракту підозрюється "молодий чоловік неслов'янської зовнішності". А кілька новинних сайтів поширили фоторобот молодої людини кавказької зовнішності. На прес-конференції у Мінську В.Зайцев підтвердив, що фоторобот "реальний", і повідомив подробиці про підозрюваного: "Чоловік у віці до 27 років, міцної статури, ріст 175-178 см, одягнений у коричневу куртку і коричневу шапку".

У той же час джерело "Коммерсанта" повідомляє про підозрюваного, що "на обличчі чоловіка на фотороботі є щетина, а у господаря сумки її не було. І він зовсім не смаглявий, тобто скоріше схожий на представника слов'янської чи європейської зовнішності".

Тим часом керівник слідчої групи, заступник генпрокурора Білорусії Андрій Швед розповів, що в рамках розслідування теракту "опрацьовуються кілька осіб" і що вже є перші затримані. Він не уточнив, про кого конкретно йде мова, проте, судячи з заяви голови КДБ про те, що головний підозрюваний перебуває в розшуку, мова йде про можливих співучасників. При цьому пан Швед уточнив, що теракт скоїли не смертники. За попередніми даними, потужність вибуху склала не менше 3 кг у тротиловому еквіваленті. "Дуже велика ймовірність радіокерованого пристрою. Його було начинено різними вражаючими елементами - кульками, прутами, цвяхами", - додав заступник генпрокурора.

Сьогодні у Білорусі день жалоби за загиблими у теракті.

У результаті теракту у мінському метро у понеділок загинули 12 людей. Постраждали близько 200 осіб, більше 150 було госпіталізовано.

Раніше у вівторок голова КДБ Білорусі Вадим Зайцев повідомив, що слідство розглядає три версії вибуху. Ще раніше повідомлялося про те, що слідство встановило найбільш імовірного виконавця вибуху.

За матеріалами газети "Коммерсантъ"