UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Одесі хочуть перейменувати площу Незалежності

Керівництво Одеської міськради має намір перейменувати майдан Незалежності, повідомив сьогодні на брифінгу перший заступник міського голови Сергій Черненко.

За словами С. Черненка, «питання про перейменування однієї з центральних міських площ має розглядатися вже на сьогоднішньому виконкомі міськради, але буде зняте з обговорення - проект рішення відправлений на доопрацювання».
Перший віце-мер уточнив, що керівництво міста планує перейменувати майдан Незалежності в площу ім. Бориса Дерев'янка в честь редактора газети «Вечірня Одеса»,який загинув 14 років тому від кулі кілера.
Справа в тому, додав він, що «Б. Дерев 'янко працював в районі нинішньої площі Незалежності (до проголошення незалежності України іменувалася площею 50-річчя СРСР). І я вважаю, що буде нормально і правильно, якщо ця площа буде перейменована на честь Б. Дерев 'янко, а існуючу площу ім. Б. Дерев 'янка (колишня площа Конституції СРСР) - на майдан Незалежності».
Варто нагадати, що 11 серпня 1997 редактор «Вечірньої Одеси» Б. Дерев 'янко був застрелений найманим вбивцею, який був затриманий і засуджений. Замовника злочину до цих пір не знайшли.
У 1999 році Одеська міськрада, очолювана тоді Русланом Боделаном, прийняла рішення перейменувати площу на честь Б. Дерев 'янка.
Керівництво Одеської мерії також планує перейменувати вулицю Затишну в Уютную, вулицю Скісну - в Косвєнную, вулицю Івана та Юрія Лип в мікрорайоні Ближні Млини - на вулицю Федора Пішеніна. Це викликало хвилю протестів містян проти відверто русифікаторської політики нинішнього мера Олексія Костусєва, який народився в Сахалінській області Росії, але вперто позиціонує себе «корінним одеситом».
Зокрема, газета «Вільна Одеса» розцінила ці наміри «як початок повзучої насильницької русифікації Одеси і спроби небагатьох проросійськи налаштованих ділків одеської влади, волею випадку опинилися біля керма, витравити з Одеси її українське коріння».
Крім того, в оприлюдненій нещодавно заяві інтелігенції Одеси, в тому числі двадцяти найбільш авторитетних одеських вчених-істориків, наголошується, що «дії ряду одеських політиків ідуть врозріз з деклараціями президента Віктора Януковича і підривають основи його політики в окремих областях країни, тому що прямо породжують недовіру до щирості цих декларацій». Автори заяви висловлюють переконання, що «жоден український топонім, пам'ятник, меморіальна дошка в Одесі не повинні бути скасовані!».