UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українського журналіста не пустили до Москви

Заслуженого українського журналіста, учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Миколу Хрієнка не пустили до Москви.

М.Хрієнко прямував до Росії для підготовки матеріалу з траурного мітингу біля чорнобильського меморіалу на Митинському цвинтарі, де поховано 27 ліквідаторів аварії на ЧАЕС, пише газета «День».

Журналіст розповів, що 24 квітня він виїхав до Москви потягом №142 «Київ-Москва». О 21:00 за київським часом на російській залізничній станції Суземка після прикордонного контролю російські прикордонники заявили, що йому заборонено в'їзд на територію Російської Федерації, і його паспортні дані внесено до списку нев'їзних.

«Цей список - цілий «талмуд» товщиною у три пальці. Після проведення протокольного допиту, під час якого прикордонники з'ясовували мету поїздки, деталі моїх попередніх візитів до Росії, мене депортували до України потягом №89 «Москва-Жмеринка». О 1:20 25 квітня я повернувся до Києва», - розповів М.Хрієнко.

М.Хрієнко - автор і виконавець масштабного проекту «Українці за Уралом», який проходив з 2004 по 2010 рік. Мета проекту - дослідити життя українців за походженням на безкрайніх просторах Росії і широко висвітлити в українській і російській пресі.

Директор департаменту інформаційної політики українського зовнішньополітичного відомства Олег Волошин у відповідь на запит газети «День» заявив, що до МЗС було запрошено високопоставленого представника посольства Російської Федерації в Україні, йому було вручено ноту, якою Київ просить надати роз'яснення інциденту із заслуженим журналістом України М.Хрієнком. «При цьому українське зовнішньополітичне відомство виходить з того, що свобода пересування громадян України та Росії через українсько-російський кордон, у тому числі журналістів, є невід'ємною і важливою складовою українсько-російських партнерських відносин», - додав О.Волошин.