Санслужби кількох міст заборонили або обмежили продаж супермаркетами салатів, приготованих безпосередньо у магазині. На думку фахівців, навіть недовге зберігання такої продукції в умовах літньої спеки може викликати її псування і завдати шкоди здоров'ю людей.
Так, з 8 липня у Рівному супермаркетам заборонено виготовляти і реалізовувати салати з м'ясопродукції та заправлені майонезом. Заборона буде діяти до 1 вересня. Введенню заборони передувала масштабна перевірка закладів торгівлі, в ході якої санстація моніторила умови, в яких готуються салати, а потім протестувала їх якість.
У Львові прямої заборони на продаж подібної продукції не вводили, обмежившись рекомендацією. За словами в.о. головного санітарного лікаря Львівської області Олега Когута, санслужба звернулася до місцевих супермаркетів з проханням обмежити виробництво у літній період салатів, які швидко псуються, в першу чергу що містять сметану і майонез.
Експерти відзначають, що в абсолютній більшості випадків салати, приготовані в супермаркетах, не відповідають нормі за мікробіологічними показниками.
Нагадаємо, 10 червня у 46 киян виявлено ознаки гострої кишкової інфекції після вживання курятини з супермаркету.