UA / RU
Підтримати ZN.ua

У районі АЕС «Фукусіма-1» знизився рівень радіації

Рівень радіації в районі аварійної АЕС «Фукусіма-1» дещо знизився. Це сталося завдяки активному скиданню води з вертольотів. Про це в п'ятницю, 18 березня, повідомляють місцеві ЗМІ з посиланням на Агентство з атомної енергетики Японії.

Згідно з даними Агентства з атомної енергетики Японії, рівень радіації в кілометрі від другого енергоблока «Фукусіма-1», у п'ятницю, 18 березня, о 05:00 за місцевим часом, становив 279,4 мікрозіверта на годину (0,27 мілізіверта на годину). Заміри, зроблені в тій же точці ввечері в четвер, 17 березня, показували 292,2 мікрозіверта на годину.

Нагадаємо: 17 березня на третій і четвертий енергоблоки АЕС з військових вертольотів та за допомогою пожежної спецтехніки було скинуто, загалом, 64 тонни води. Після завершення скидання води на енергоблоки компанія-оператор АЕС Tokyo Electric Power Co заявила, що зміни рівня радіації в районі «Фукусіма-1» не зафіксовано. Також було повідомлено, що проведена операція визнана успішною й у п'ятницю продовжать скидати воду на енергоблоки.

Крім того, 18 березня фахівці TEPCO планують прокласти кабель до другого енергоблоку. Відновлення електропостачання станції дозволить, як очікується, запустити систему охолодження другого реактора.

Системи охолодження реакторів на «Фукусіма-1» вийшли з ладу після події 11 березня землетрусу й спричиненого ним цунамі. На чотирьох енергоблоках АЕС сталося кілька вибухів і дві пожежі. Навколо АЕС зріс радіаційний фон. З 20-кілометрової зони навколо станції було евакуйовано десятки тисяч осіб.

За матеріалами Лента.ru