UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Нідерландах суд виправдав режисера скандального фільму про іслам

Нідерландський суд виправдав скандально відомого ультраправого політика Герта Вілдерса, який звинувачувався в образі релігійних почуттів мусульман.

У заяві представника голландської феміди Марселя фон Оостена наголошується, що антиісламські заяви Г.Вілдерса повинні розглядатися як «прийнятні у більш широкому контексті полеміки в питаннях імміграційної політики і не можуть бути безпосередньо пов'язані зі зростаючою дискримінацією голландських мусульман».

«Моя перша реакція на це така - я дуже задоволений тим, що був виправданий за всіма пунктами звинувачення, - сказав Г.Вілдерс. - Це не стільки моя перемога, скільки перемога свободи слова у Нідерландах. На щастя, іслам дозволено критикувати у суспільній дискусії».

Судовий процес над лідером голландської «Партії свободи» розпочався у жовтні минулого року. Звинувачення, серед яких - образа релігійних почуттів мусульман і розпалювання ненависті до незахідних іммігрантів, було пред'явлено на підставі публічних висловлювань Г.Вілдерса.

Одним з найбільш скандальних моментів став його документальний фільм «Смута», в якому Коран представлено як книгу, що закликає до насильства і вбивств.

Фільм було викладено в Інтернеті 27 березня 2008 року, і за один день його подивилися 2,5 млн осіб. Наступного дня фільм було видалено через погрози розправи над працівниками порталу, який розмістив фільм.