UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Москві створено Український конгрес Росії

Основною метою організації є об'єднання українських організацій Росії по відродженню, вивченню, розвитку та поширення української культури, розвитку національної самосвідомості, захист їх законних прав та інтересів, налагодженню тісних зв'язків українців зі своєю етнічною батьківщиною - Україною, а також з українцями, які проживають в інших країнах світу.

У Москві створено загальноросійську громадську організацію «Український конгрес Росії» (УКР). Таке рішення одноголосно було підтримано на установчому з'їзді організації, який пройшов 24 листопада в Українському культурному центрі в Москві. На з'їзд було делеговано 58 делегатів з різних регіонів Росії. Головою УКР обрана Любов Дяченко.

За її словами, відразу після з'їзду пакет документів буде поданий в міністерство юстиції Росії для реєстрації організації.
Як зазначається в статуті УКР, основною метою організації є об'єднання українських організацій Росії по відродженню, вивченню, розвитку та поширення української культури, розвитку національної самосвідомості, захист їх законних прав та інтересів, налагодженню тісних зв'язків українців зі своєю етнічною батьківщиною - Україною, а також з українцями, які проживають в інших країнах світу.
Крім цього УКР намір сприяти вивченню, збереженню і популяризації культурних досягнень українців Росії, а також сприяти в підготовці наукових і педагогічних кадрів в галузі науки україністики в Росії і за кордоном.
Серед завдань УКР визначено сприяння збереженню і розвитку історичного, культурного та духовної спадщини українського народу, збереження, вивчення, та популяризації української мови серед українців Росії.
- У Москві після ліквідації Об'єднання українців створили Український конгрес Росії
УКР намір сприяти широкому доступу громадян РФ усіх національностей до культурної спадщини українського народу, а також сприяти відродженню та розвитку народних промислів, ремесел, традицій українського народу.
УКР намір взаємодіяти з органами влади РФ в питаннях задоволення національно-культурних потреб громадян українського походження.
Як повідомлялося, 26 травня в Москві ухвалено рішення про створення Українського конгресу Росії (УКР) - всеросійської організації української громади в РФ. Головою правління УКР, до якого увійшло 13 осіб, обрана Дяченко.
18 травня Верховний суд Росії ухвалив рішення про ліквідацію Об'єднання українців Росії та виключення його з Єдиного державного реєстру юридичних осіб.
22 травня Міністерство юстиції Росії зареєструвало нову Федеральну національно-культурну автономію «Українці Росії», на установчий з'їзд якої не пустили українських журналістів, а українська діаспора заявляла, що нова організація створюється без її відома. ! Zn
Читайте також:
У Німеччині створено Об'єднання українських організацій
МЗС звинуватив Росію в упередженому ставленні до української діаспори
Москва ліквідує Об'єднання українців Росії
У Росії закриють ще одну організацію українців