UA / RU
Підтримати ZN.ua

Табачник розкріпостить університети та дозволить їм комерціалізувати наукові розробки

Щоб українські виші змогли потрапити до міжнародних рейтингів, новим законом про вищу освіту планується «розкріпостити» державні університети та дозволити їм займатися комерціалізацією наукових розробок, оскільки це є одним з основних показників потрапляння до таких рейтингів.

Про це заявив міністр освіти та науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник в інтерв’ю чернігівській газеті «Деснянська правда», розміщеному на сайті Партії регіонів.

«Сьогодні наші державні вузи у гіршому становищі, ніж недержавні. Вони все мусять погоджувати з міністерствами – освіти, фінансів, КРУ…», - зазначив Д.Табачник.

За його словами, новим законопроектом держуніверситетам буде дозволено укладати прямі договори з комерційними фірмами, корпораціями на виготовлення наукової продукції, на наукові розробки та експерименти.

«От спитайте, чи можуть вузи запросити до себе Нобелевського лауреата хоча б на короткий лекційний курс і платити йому в рамках професорської зарплати? Лауреат посміхнеться і в кращому випадку ввічливо відповість, що щільний графік йому цього не дозволяє. Так от, новий закон передбачає, що вчена рада сама може визначити рівень оплати. Це – свобода університету. Інакше наші вузи мають дуже примарні перспективи потрапити до світових рейтингів», - розказав міністр.

Також Д.Табачник нагадав, що цього року вперше два українські виші все ж потрапили в Лондонський рейтинг - Донецький національний технічний університет і Національний університет України «Київська політехніка» (КПІ).