UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ситуація на "Фукусіма-1» стабілізується, але заважає висока радіація

На аварійній японській АЕС «Фукусіма-1» тривають активні роботи з охолодження реакторів, але цей процес дуже гальмує високий рівень радіації. Про це в четвер, 24 березня, повідомила компанія-оператор станції Tokyo Electric Power Company й національне Агентство ядерної та промислової безпеки.

«У деяких місцях рівень радіації на станції дуже високий, і ми зараз боремося з цим», - повідомив представник агентства Хідехіко Нісіяма.

З урахуванням надзвичайності ситуації, влада країни прийняла рішення збільшити максимальну річну дозу радіації для співробітників АЕС до 250 мілізівертів. Раніше вона становила 100 мілізівертів, у 100 разів перевищуючи норму для звичайних людей. Дозу більше 100 мілізівертів отримало вже 17 фахівців Tokyo Electric Power Company.

Раніше було повідомлено, що працівники компанії зуміли підвести електричні кабелі до всіх шести реакторів АЕС. Однак до моменту запуску системи охолодження, має бути здійснено ряд перевірок.

Крім високого рівня радіації на деяких енергоблоках, роботі завадили викиди чорного диму з будівлі 3-го реактора й білого диму з будівлі 1-го реактора, причина яких, за інформацією компанії-оператора, залишається невстановленою.

Експерти вважають досягненням відновлення низки функцій операційних приміщень 1-го й 3-го реакторів, які залишаються найпроблемнішими. Зростання температури й тиску, спостережені на 1-му реакторі протягом дня, поки не становлять особливої ​​небезпеки, пояснили представники Tokyo Electric Power Company.

Протягом дня пожежна спецтехніка продовжувала заливати аварійні реактори холодної морською водою, що значно сприяло стабілізації ситуації, зазначили співробітники Агентства ядерної та промислової безпеки. На їхню думку, ці роботи мають тривати, як мінімум, з колишньою інтенсивністю, щоб запобігти можливому викиду радіації.

За матеріалами ЛIГАБiзнесIнформ