UA / RU
Підтримати ZN.ua

Психологи поставили українському суспільству діагноз - соціальний мазохізм

Установка на "розумне, добре, вічне" змінюється. Зараз українці почали замислюватися про пошуки "злегка романтичного героя", розповів соціальний психолог Олег Покальчук.

Демонстративна увага до сумнівних персонажів свідчить про соціальний мазохізм в українському суспільстві, вважає соціальний психолог Олег Покальчук.

«Спроба перевернути вісь добра і зла, розгойдати човен, затанцювати в карнавалі, де все поставлено з ніг на голову, - для цього він і карнавал. Зараз маятник віри і цінностей впевнено пішов в інший бік», - розповів він DT.UA, коментуючи увагу, яку було приділено в цьому році ряду жорстоких злочинів (вбивству Оксани Макар, охоронців з ТРЦ "Караван" і сім'ї судді в Харкові).
«Якщо установка на розумне, добре, вічне і хороших позитивних громадських діячів за останні 20 років не дала нічого, крім досвіду, непотребованого унаслідок масової недоумкуватості, то народ почав замислюватися: може, варто поставити свічку в іншому місці? Якщо персонажі з крилами і німбами своєї місії не виконали, то, може, варто поклонятися іншим, пошукати головного лиходія? Але не повного бяку, а злегка романтичного антигероя», - вважає Покальчук.
За його словами, будь-який застій чого-небудь призводить до деформації - або меж зовнішньої структури, або ущільнення внутрішнього середовища, змін у морфології.
«Оскільки структура у нас зламатися або луснути не може (суспільство не може видозмінитися в силу жорстких рамок, в т.ч. і зовнішніх у вигляді Сходу і Заходу, яких така ситуація влаштовує), то з'являється ущільнення середовища. І як при всякому опорі матеріалу, на певному рівні високого тиску виникають інші молекулярні зв'язки і починаються різні фізико-хімічні процеси іншого порядку», - зазначив він.
Пошук антигероя, на думку психолога, з того ж ряду.
«Якщо його дійсно знайдуть природним шляхом, з народного середовища, то всі ми швидко зрозуміємо, в чому початковий сенс слова «радикалізм». Але такі довго не живуть», - впевнений Покальчук.
Подробиці читайте у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» в статті Алли Котляр «Без героїв?» !zn
Читайте також:
Глава Асоціації психіатрів України: В 2012-му наше суспільство дійшло до чергової стадії озвіріння
Українці впали в песимізм щодо свого майбутнього і перспектив країни
У вітчизняних психлікарнях «супергерої» міняють «наполеонів»