UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прокуратура відмовилася надати докази, що Ландік не залишав СІЗО

Прокуратура Луганської області відмовилася надати записи камер відеоспостереження, встановлених у будинку обласної прокуратури для вивчення представникам громадських організацій і журналістам.

З відповідним запитом до прокуратури звернувся правозахисний центр «Поступ» після публічної заяви представників прокуратури, які спростовують інформацію про те, що 14 жовтня 2011 року в будівлі прокуратури Луганської області незаконно перебував підозрюваний у здійсненні кримінального злочину Роман Ландік.

Свою відмову представники прокуратури мотивують тим, що дані матеріали не є публічною інформацією та на підставі закону «Про доступ до публічної інформації» відомство не зобов'язане надавати подібні відомості за запитами громадян.

«На наш погляд, позиція прокуратури говорить сама за себе - вивчення записів камер відеоспостереження було б найпростішим способом спростувати інформацію про те, що Ландік всупереч рішенню суду залишав СІЗО, і підтвердити офіційні заяви адміністрації ізолятора і прокуратури. Небажання ж адміністрацій слідчого ізолятора та прокуратури задовольнити вимогу представників громадськості дає всі підстави сумніватися у правдивості заяв урядовців», - наголошується в повідомленні «Поступу».

Нагадаємо, що 14 вересня Р.Ландіка бачили біля будівлі прокуратури Луганської області «веселим і бадьорим». У міліції спростували цю інформацію.

4 липня в луганському ресторані «Баккара» Р.Ландік жорстоко побив 20-річну дівчину. Відеозапис інциденту викликав величезний суспільний резонанс у країні, і проти Р.Ландіка порушили кримінальну справу за статтею «хуліганство».

У зв'язку з відсутністю Р.Ландіка за місцем проживання 9 липня його було оголошено в розшук і було затримано у Краснодарському краї (Росія). 21 вересня його було екстрадовано до України.

Ленінський районний суд Луганська 26 вересня виніс рішення про арешт Р.Ландіка на два місяці.