UA / RU
Підтримати ZN.ua

МВС завершило досудове слідство у справі про реанімобілі для МНС

Головне слідче управління МВС України завершило досудове слідство у кримінальній справі, пов'язаній із значною шкодою державі при закупівлі 27 реанімобілів для МНС України.

У 2009 році МНС придбало 27 реанімобілів Renault Master у приватної компанії «Лакшмі-Авто» за ціною нібито у три рази вищою, ніж становить їхня ринкова вартість.

У листопаді 2007 року було оголошено тендер на закупівлю 27 реанімобілів та медобладнання для неонатологічних відділень за держпрограмою «Репродуктивне здоров'я нації». Перемогла в ньому компанія «ІСС Україна», запропонувавши найменшу ціну - 12,3 мільйона гривень за 27 машин.

Через два місяці підприємство Legal Busines Consultans LTD (Великобританія) поставило «ІСС Україна» ці машини і вони відразу були передані на зберігання до ДП "Укрмедпостач".

Однак у 2008 році робоча група МОЗ вирішила перевірити відповідність поставлених автомобілів медико-технічним вимогам та умовам договору. У результаті виявилося, що жоден із 27 реанімобілів «Renault Master» не відповідає вимогам і не може бути прийнятий в експлуатацію.

Як вважають в МВС, директор «ІСС Україна» хорват Желько Гранатір не збирався повертати вже перераховані його фірмі гроші - і у травні 2009 року створив одноденку «Євроспецтранс». Їй було передано зобов'язання з постачання машин МНС. 27 авто Renault Master хорват вніс до статутного фонду підприємства. Потім «Євроспецтранс» передав повноваження з реалізації цих машин фірмі ТОВ «Лакшмі-Авто», пише Дело

На початку жовтня 2009 року МНС оголосило тендер на закупівлю 27 санітарних автомобілів. Брали участь 4 фірми: ТОВ «ІСС Україна», ТОВ «Емердженсія 2000», ТОВ «Лакшмі-Авто» та ТОВ «Інтехсервіс». Найнижчу ціну у розмірі 799 тисяч гривень за автомобіль запропонувало ТОВ «Лакшмі-Авто». Воно й стало постачальником.

Сторони уклали договір поставки на загальну суму 21,573 мільйона гривень. При цьому «ІСС Україна» 2 роками раніше платила за кожну машину у 3 рази менше - по 242 тисячі гривень.

Як йдеться у судових матеріалах у цій справі, «посадові особи МНС, з метою привласнення бюджетних коштів, вступивши між собою, службовими особами "Лакшмі-Авто" та іншими невстановленими особами у злочинну змову, привласнили грошові кошти на загальну суму 14,526 мільйона гривень».

Як стверджує слідство, протягом 2007-2009 років службові особи Міністерства охорони здоров'я, ГП »Укрмедпостач», ТОВ «ІСС Україна», ТОВ «Євроспецтранс», МНС, ТОВ «Лакшмі-Авто» разом з іншими особами заволоділи грошовими коштами держбюджету на загальну суму понад 26 мільйонів гривень.

ГПУ порушила кримінальну справу проти заступника директора Департаменту матеріально-технічного забезпечення МНС за статтею 364 УК ч. 2, і за звинуваченням директора «ІСС Україна» Гранатіра Желько за статтею 191 УК ч. 5.

Нагадаємо, 27 січня Генеральна прокуратура України порушила ще одну кримінальну справу стосовно екс-прем'єра України, лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко. Тимошенко звинувачують у перевищенні влади та службових повноважень під час закупівлі під гарантії уряду та ввезення на територію України «нібито спеціалізованих медичних автомобілів "Опель Комбо".