UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гостиний двір захистять від забудовників новим охоронним статусом

Українське товариство охорони пам'яток буде домагатися надання Гостиному двору статусу пам'ятки містобудування. Експерти пропонують зробити предметом охорони держави місце розташування, внутрішні і зовнішні фасади будівлі.

В Українському товаристві охорони пам'яток історії та культури мають намір ініціювати надання статусу пам'ятки містобудування Гостиному двору.

Як повідомляє газета «КоммерсантЪ-Украина», директор Науково-дослідного інституту історії архітектури та містобудування Сергій Юрченко відзначає, що в найближчі дні відповідну постанову колегії Українського товариства охорони пам'яток історії та культури передадуть у Міністерство культури, однак остаточне рішення з цього питання буде прийматися колегіально на засіданнях експертної та методичного рад при міністерстві.

«Тоді Гостинний двір буде юридично захищений - після позитивного рішення Мінкульту можна говорити про збереження пам'ятника», - підкреслив Юрченко.

Експерти також пропонують зробити предметом охорони держави місце розташування, внутрішні і зовнішні фасади об'єкта. У той же час, директор ПАТ «Укрреставрація» Дмитро Ярич вважає, що вони і так належать до Гостиного двору як до пам'ятника архітектури.

- Суд не визнав Гостинний двір культурною цінністю Києва


«Фасади зберігаються, буде мінятися тільки внутрішнє наповнення і планування, а основні несучі конструкції будуть збережені і посилені», - пояснив він.

Ярич зазначив, що сам проект реконструкції, автором якого є архітектор Андрій Миргородський, змінять, тільки якщо в держекспертизи виявлять в ньому порушення будівельних норм.

«Остаточне рішення Держекспертизи по цьому проекту ми очікуємо до кінця вересня», - зазначив він і додав, що тільки після цього на об'єкті можуть розпочатися будівельні роботи.

На даний момент, за словами Ярича, у Гостиному дворі обстежуються внутрішні приміщення для створення остаточного кошторису.

Нагадаємо, 19 липня Окружний адміністративний суд Києва відмовився призупинити дію постанови Кабінету міністрів про виведення Гостиного двору з Державного реєстру пам'яток архітектури і зупинити будівельні роботи на його території.

3 серпня президент Віктор Янукович підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння іпотечному кредитуванню», яким схвалив дозвіл на приватизацію Гостиного двору в Києві. Відповідний закон Верховна Рада прийняла 5 липня.

Перехідними положеннями закону передбачено, зокрема, внести зміни до Переліку пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації, виключивши з нього Гостиний двір у Києві (Контрактова площа, 4, охоронний номер 872).

Гостиний двір - торговий комплекс на Контрактовій площі в Києві, побудований в 1809 році замість старого двору (60-ті роки XVIII ст., Архітектор Іван Григорович-Барський). Зараз в будівлі Гостиного двору розміщені магазини, а також Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека імені Заболотного. !zn

Читайте також:

У Києві згорів черговий пам’ятник архітектури

У Гостиному дворі буде постійна виставка художників

На Хрещатику вирубали майже 100 молодих дерев заради фанзони Євро-2012 (фото)

Янукович дозволив приватизацію Гостиного двору