UA / RU
Підтримати ZN.ua

Голова Всеукраїнської асоціації музеїв закликає утриматися від передавання об'єктів культурної спадщини релігійним організаціям

В Україні потрібно утриматися від передавання об'єктів культурної спадщини церквам і релігійним організаціям, переконаний голова Всеукраїнської асоціації музеїв, колишній генеральний директор Києво-Печерського історико-культурного заповідника Сергій Кролевець.

В Україні потрібно утриматися від передавання об'єктів культурної спадщини церквам і релігійним організаціям, переконаний голова Всеукраїнської асоціації музеїв, колишній генеральний директор Києво-Печерського історико-культурного заповідника Сергій Кролевець. "Зараз не потрібно виконувати такі дії. У церкві немає фахівців, які могли б зберегти об'єкти культурної спадщини, які планується їм передати", - сказав він на прес-конференції в середу у Києві. "Передавання одній із конфесій, зокрема Софії Київської, може похитнути нестійкий міжконфесійний баланс, який склався в Україні", - додав Кролевець. "Я вважаю, що потрібно утриматися від таких передавань", - відзначив він. За словами Кролевця, в Україні відсутній механізм контролю за об'єктами культурної спадщини, які знаходяться у користуванні релігійних організацій і церков. Окрім того, він переконаний, що за умов передавання таких об'єктів необхідно проводити інвентаризацію, щоб була можливість гарантувати збереження Єдиного музейного фонду. Раніше керівництво національного заповідника «Софія Київська» виступило проти передавання храмового комплексу будь-якій із релігійних організацій. «При передаванні комплексу Церкви пам'ятник архітектури, яким він є, буде знищено, оскільки ні одна конфесія не зможе зберегти його у належному стані. Кіптява від свічок, парафіяни, церковний хор - все це, безумовно, зруйнує Софію. Сподіваюся, держава на це ніколи не піде», - сказав заступник директора заповідника Вадим Кириленко. Зі свого боку голова інформаційно-просвітницького відділу Української православної церкви Московського патріархату протоієрей Георгій Коваленко заявив, що в УПЦ (МП) негативно ставляться до того, що у Софії Київській зараз не проводяться богослужіння. «Будь-який храм будувався нашими предками як храм, а не як музей», - сказав він, підкресливши, що у Церкві продовжують вважати Софію Київську резиденцією митрополита Київського і всія України і сподіваються на передачу комплексу заповідника до її розпорядження.

За матеріалами Інтерфакс Україна