UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава МВС про мільйон винагороди від банку: Дадуть - роздамо премії

Міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко не знає, чи передасть керівництво Приватбанку міліції мільйон гривень винагороди за затримання грабіжників відділення банку. Про це він сказав сьогодні на прес-конференції.

В.Захарченко, відповідаючи на запитання, чи належить міліції винагорода, обіцяна керівництвом банку за розкриття злочину, сказав: "Ми це питання не обговорювали з Приватбанком. Це їх право".

При цьому глава МВС відзначив, що якщо банк визнає потрібним передати вказані гроші, то МВС направить ці гроші на премії співробітникам, що брали участь у розкритті злочину. "Я думаю, що близько ста осіб, найбільш активних, тисяч по 10 гривень заохотити", - сказав Захарченко.

Він відзначив, що в МВС вважають, що злочинці, які вчинили напад на філію Приватбанку в Донецьку спочатку планували вбивство співробітників.

В.Захарченко сказав, що затримані підозрювані 1979-го і 1981-го року народження не були співробітниками банку, затримані проводили там роботи з установки системи відеоспостереження. Він додав, що згідно з даними МВС, ці роботи в банку вони повинні були зробити ще в 2010 році. "З'ясувалося, що камера відеоспостереження не працює належним чином. Про це був зроблений звіт і повідомлена служба безпеки. Але після того, як стало відомо, що відеоспостереження неправильно змонтоване на це ніхто не звернув увагу і на роботу узяли цю ж людину. Коли вони прийшли, охоронець знав їх в обличчя і пустив, оскільки до цього 9-12 грудня вони вже почали проводити роботи", - повідомив глава МВС.

За його словами, обоє грабіжників раніше притягувалися до карної відповідальності. "Один - за здійснення вбивства, до десяти років, але в серпні 2009-го він був звільнений умовно-достроково. Другий - також притягувався за нанесення середньої тяжкості тілесних ушкоджень. Вони обоє жителі Донецька", - сказав міністр.

Також Захарченко додав, що один з підозрюваних вживає наркотики.

"Ви можете зробити самі висновки. Ці люди йшли без масок на скоєння злочину, оскільки з їх міркувань охоронець мав їх впустити. Відповідно, можна зробити висновки, що якщо люди не приховували своїх осіб, розуміючи, що їх можуть упізнати, то з самого початку налаштовувалися на здійснення вбивства", - відмітив Захарченко.

Крім того, він підкреслив, що додатковим, психологічним поштовхом до застосування зброї став факт спрацьовування сирени у відділенні.

За словами міністра, за скоєння злочину нападникам загрожує покарання аж до пожиттєвого тюремного ув'язнення.

Нагадаємо при пограбуванні відділення Приватбанку в центрі Донецька грабіжники убили п'ять людей. Банк пообіцяв нагороду в 1 млн грн за інформацію, яка допоможе розкрити злочин. Міліція Донецька звернулася до мешканців міста з проханням про надання інформації яка могла б сприяти затриманню "банди Кульгавого". У слідства є припущення, що шість пограбувань банків у Донецьку з 2009 року вчинила саме ця банда. Пограбування були зроблені одними і тими ж людьми. Це підтверджує балістична експертиза куль випущених з автомата Калашникова, а також кульгавість одного з учасників угрупування.

Президент Віктор Янукович дав час МВС і СБУ до третього січня для розкриття злочину.

31 грудня стало відомо, що співробітники міліції затримали двох підозрюваних у здійсненні пограбування відділення Приватбанку в Донецьку.