UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС ухвалив нову стратегію розвитку Дунайського регіону

Країни Європейського Союзу офіційно затвердили стратегію розвитку Дунайського регіону. Про це повідомив міністр закордонних справ головуючої зараз в ЄС Угорщини Яніс Мартон.

Стратегія буде охоплювати 14 країн, по території яких протікає Дунай. Серед них не тільки члени ЄС, а й сусіди Євросоюзу, включаючи й Україну.

Головним завданням стратегії є координація проектів у галузі транспорту, туризму, інфраструктури та охорони навколишнього середовища, які фінансують з бюджету Євросоюзу. Для кожної сфери було обрано країни-координатори.

За відновлення якості води буде відповідати Словаччина та Угорщина, за збереження флори і фауни - Німеччина і Хорватія, за покращення водних транспортних шляхів - Австрія та Румунія, за покращення залізничного, повітряного сполучення і прокладання доріг - Словенія та Сербія. Останньою ділянкою зацікавилася Україна.

Окремих грошей на втілення стратегії Дунайського регіону не передбачено, оскільки в нинішньому бюджеті, який буде діяти до 2013 року, немає статті для фінансування великих міжрегіональних проектів. Втім, Угорщина як голова ЄС сподівається, що пізніше така стаття з'явиться.

Стратегію Дунайського регіону розкритикували природоохоронні організації, зокрема, Фонд дикої природи WWF. На думку активістів фонду, пожвавлення навігації на Дунаї призведе до погіршення екологічної ситуації, а не до покращення. Оскільки в деяких місцях доведеться розширювати річку, щоб могли пройти великі баржі. Відповідно, буде порушено екологічний баланс. Тому, стратегія Дунайського регіону ґрунтується на цілях, що виключають одне одного, - зауважує Фонд дикої природи.

Нагадаємо, 14 грудня Європейська комісія презентувала свої пропозиції до Стратегії Євросоюзу для Дунайського регіону.