UA / RU
Підтримати ZN.ua

За мільйон років стародавні люди з'їли майже всіх великих хижаків

Людина почала винищення великих африканських хижаків понад 2,5 млн років тому.

Понад 2,5 млн років тому предки людини стали регулярно харчуватися м'ясом. І всього за один мільйон років з африканських рівнин зникла більшість великих хижаків - від шаблезубих кішок до видр розміром з ведмедя. До такого висновку прийшли Ларс Верделін з Шведського музею природної історії і його колеги, які представили свої міркування на симпозіумі з питань зміни клімату та еволюції людини, який проводила Геологічна обсерваторія ім. Ламонта і Доерті Колумбійського університету (США).

Люди довели до смерті безліч видів. Коли ж це почалося? Більшість учених вважає, що першим нераціональним природокористувачем стала людина прямоходяча, що накинулася на африканських хижаків зі свіжовинайденими кам'яними сокирами і винищила багатьох тварин близько 1,5 млн років тому.

Порівнявши скам'янілості 78 видів, що жили протягом п'яти різних періодів 3,5-1,5 млн років тому (тобто з моменту розквіту великих африканських хижаків до їхнього занепаду), вчені виявили, що за цей час вимерли 23 з 29 великих видів (масою понад 21,5 кг). Масове зникнення почалося до того, як в геологічному літописі з'являється людина прямоходяча (1,9 млн років тому). З'ясувалося також, що хижаки, які жили 2,5-2 млн років тому, мали більш широкий раціон, а 1,5 млн років тому залишилися тільки «гіперхижаки», які харчувалися лише м'ясом - леви і леопарди. !zn

Читайте також:

Предки людей почали піклуватися про літніх родичів 500 тисяч років тому

Вчені спростували існуючу версію походження людини

У Китаї знайшли останки невідомого предка людини (фото)