UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчений NASA розкрив «марсіанську сенсацію»: Curiosity виявив органічні молекули

«Історичною знахідкою» з Марса виявилися прості органічні молекули. Після повторної перевірки всіх даних фахівці оприлюднять інформацію не раніше 3 грудня.

У NASA відкрили таємницю «історичної знахідки» на Марсі, від якої світові ЗМІ очікували справжньої сенсації.

За попередніми даними, марсохід Curiosity виявив у зразках марсіанського ґрунту прості органічні молекули, повідомив директор Лабораторії реактивного руху (JPL) NASA Чарльз Елачі.

Докладні дані фахівці мають намір надати публіці не раніше 3 грудня у Сан-Франциско, де відкриється зустріч членів Американського географічного союзу.

«Можливо, Curiosity виявив на Марсі прості органічні молекули. Поки це попередні дані, які ще належить перевірити», - заявив Елачі під час конференції у римському університеті La Sapienza.

Учений відзначив, що мова йде саме про органічні, а не біологічні молекули. Елачі пояснив, що марсохід не обладнаний апаратурою, здатною виявляти живі організми, проте він може визначати присутність органічних форм.

Він висловив підозру, що у засобів масової інформації виникли «завищені очікування» у зв'язку з оголошенням про знахідку, яке раніше зробив його колега з NASA, головний дослідник місії Curiosity Джон Гротцінгер.

Нагадаємо, у спілкуванні з журналістами Гротцінгер згадав, що марсохід виявив «щось приголомшливе», що «може увійти у підручники з історії».

Втім, якщо наявність у пробах органічних молекул буде доведено, це дійсно стане важливим відкриттям, оскільки вони є попередниками життя і складають основу живої речовини.

Нові дані дозволять фахівцям наблизитися до розгадки, чи існувала на Червоній планеті якась форма життя.

Марсохід Curiosity здійснив посадку на поверхню Марса 6 серпня і пропрацював на його поверхні більше трьох місяців.

На борту Curiosity встановлені 10 наукових інструментів загальною масою 75 кілограмів, які дозволять марсоходу проводити детальні геологічні та геохімічні дослідження, вивчати атмосферу і клімат планети, шукати воду і її сліди, а також органічні речовини. !zn

Читайте також:

Curiosity знайшов на Марсі загадкову піщинку (ФОТО)

Марсіанський ґрунт виявився схожим на вулканічні породи Гаваїв

Марсохід сфотографував «фобосівське затемнення» на Марсі

Curiosity може заразити Марс земними мікробами