UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені «знищили» нову форму життя на Землі: сенсаційна бактерія NASA не виправдала надій

Гіпотеза про бактерію, яка здатна жити в насиченому розчині миш'яку була спростована. Вчені з'ясували, що білки бактерії сполучаються з фосфатом, а не практично ідентичним йому, але отруйним арсенатом.

Сенсаційна гіпотеза про бактерію, що може жити в насиченому розчині миш'яку, яка породила розмови про «нову форму життя» на Землі, судячи з усього, остаточно спростована. Вчені з'ясували, що бактерія GFAJ-1 просто вміє виловлювати фосфат з навколишнього середовища, навіть перебуваючи у миш'яку.

Важливе відкриття зробили вчені Вейцманнського наукового інституту в Ізраїлі. Їм вдалося виявити механізм, завдяки якому, навіть коли бактерія знаходиться в токсичному середовищі, її білки сполучаються з фосфатом, а не практично ідентичним, але отруйним арсенатом.

Дослідники вивчили п'ять типів фосфат-сполучних білків з чотирьох видів бактерій - два чутливих до арсенати і два стійких до нього. У результаті вони виявили, що більшість досліджуваних білків, перебуваючи в розчинах, що містять навіть у 500 разів більше арсенатів, ніж фосфатів, частіше воліли сполучатися з неотруйними солями. Однак, провівши схожий експеримент з білками GFAJ-1, з'ясувалося, що навіть при концентрації арсенатів в 4500 разів більше в порівнянні з фосфатами, вони безпомилково обирають фосфати.

Втім, за словами вчених, це зовсім не означає, що отруйні солі не можуть потрапити в бактерію, але лише доводить, що дана бактерія пристосована приєднувати фосфор фактично при будь-яких обставинах, а живі організми «не люблять, коли до них в цитоплазму потрапляє миш'як» .

GFAJ-1 вперше була виявлена в 2010 році: тоді вчені NASA навіть подумали, що при дефіциті фосфору вона може створювати ДНК на основі миш'яку. Однак через два роки, у липні 2012 року відразу дві групи дослідників спростували існування таких дивовижних бактерій.

За отриманими ними даними, GFAJ-1, яка нібито живиться миш'яком, насправді здатна тільки вижити в отруйному середовищі, яке вбиває все живе. Так, швейцарські вчені встановили, що ДНК бактерії складається з фосфору й не містить миш'яку. А дослідники з Ванкувера виявили, що в миш'яковому середовищі чудо-бактерія не росте. Втім і ті, й інші підкреслили, що GFAJ-1 все ж цікава для подальшого вивчення. !zn

Читайте також:

Японські вчені синтезували сто тринадцятий елемент таблиці Мендєлєєва

В підльодовиковому озері в Антарктиді можуть існувати невідомі форми життя

Вчені створили флешку, яка розшифровує ДНК

Вчені створили портативний плазмовий апарат для знищення бактерій