Продовольча і сільськогосподарська організація Об'єднаних Націй (ФАО) представила нову доповідь «Про стан світових генетичних ресурсів рослин ...». Його основне послання зводиться до того, що в останні роки звужується раціон харчування людини через скорочення біологічного розмаїття. «Ми дуже стурбовані не тільки тому, що відбувається погіршення якості їжі і звуження різноманітності раціону харчування. Втрата біорізноманіття буде мати серйозні наслідки для здатності людства нагодувати себе в майбутньому. Адже до 2050 року нашу планету будуть населяти дев'ять мільярдів людей», - заявив генеральний директор ФАО Жак Діуф.
Він підкреслив, що в світі налічуються сотні тисяч видів диких «родичів» сільгоспкультур - зернових, фруктів і бульб, що містять генетичні таємниці, які ще треба зібрати, вивчити і задокументувати. Багато з цих рослин містять генетичні якості, що дозволяють їм протистояти спеці,посухам, повеням і засоленості грунтів. У період з 1900 по 2000 роки було втрачено 75% різноманітності таких рослин.
Експерти ФАО побоюються, що до 2055 року внаслідок зміни клімату зникне від 16% до 22% диких видів горіхів, картоплі і бобів.
Доповідь обсягом у 350 сторінок охоплює багато тем - від банків генів до впливу зміни клімату на різноманітність рослин і досліджує заходи, що вживаються для захисту біорізноманіття.
У документі йдеться, що за минулі 12 років відбулося підвищення обізнаності про важливість захисту та використання генетичного біорізноманіття в сільському господарстві. Збільшилося число банків генів і кількість генних примірників. На даний час налічується приблизно 1,750 генних банків по всьому світу. У них міститься 7,4 мільйона генних примірників.
За матеріалами CyberSecurity.ru