UA / RU
Підтримати ZN.ua

Науковці визнали, що не зможуть клонувати динозаврів

Австралійські вчені прийшли до висновку, що якщо на кісткову тканину динозаврів здійснювати тепловий температурний вплив, то молекули ДНК зникнуть.

Гіпотеза про можливість клонування динозаврів з викопних останків є неспроможною. Такий висновок міститься в опублікованій доповіді австралійських вчених з університету Мердока (штат Західна Австралія).

Вони провели радіовуглецеве дослідження кісткової тканини, взятої з останків 136 птахів Моа - ці гігантські птахи мешкали в Новій Зеландії і були повністю знищені аборигенами маорі приблизно 600 років тому.

«У результаті ми з'ясували, що кількість ДНК в кістковій тканині, якщо її утримувати при температурі 13,1 градуса Цельсія, кожний 521 рік зменшується наполовину, - розповів керівник групи дослідників Майк Банс. «Ми екстраполювали ці дані стосовно до інших, більш високих і низьких температур, і встановили, що, якщо утримувати кісткову тканину при температурі мінус 5 градусів, то останні молекули ДНК зникнуть приблизно через 6,8 млн років».

У знаменитому науково-фантастичному романі американського письменника Майкла Крайтона «Парк Юрського періоду» і не менш знаменитому однойменному фільмі Стівена Спілберга розповідається, як на вигаданому острові в Карибському морі вчені створили парк розваг, населений клонованими динозаврами.

Однак згідно з даними науки, останні динозаври зникли з лиця землі в кінці Крейдяного періоду, близько 65 млн років тому, тобто задовго до порога 6,8 млн років, який, як встановили австралійські вчені, є критичним для молекул ДНК.

«Після виходу фільму Спілберга (у 1993 році) нас постійно переслідував міф про можливість відродження динозаврів шляхом клонування ДНК, витягнутої з їхніх останків, - зазначив Майк Банс. - Цей міф продовжує жити, навіть деякі вчені час від часу запитують, чи можна це зробити». !zn

Читайте також:

Російські вчені розвінчали «знахідку століття»: «яйця чеченських динозаврів» виявилися звичайними каменями

У Китаї виявлені останки найбільшого пернатого хижого динозавра (фото)

У Китаї знайдені останки невідомого раніше динозавра