UA / RU
Підтримати ZN.ua

Комісія ООН зі зміни клімату помилилася через поганий менеджмент

Міжурядову групу експертів по вивченню клімату (IPCC) слід фундаментально реформувати. Про це заявили інспектори Міжнародного академічного комітету, які проводили перевірку відомства за дорученням ООН, після допущених помилок у доповіді 2007 року щодо глобального потепління.

Міжурядову групу експертів по вивченню клімату (IPCC) слід фундаментально реформувати. Про це заявили інспектори Міжнародного академічного комітету, які проводили перевірку відомства за дорученням ООН, після допущених помилок у доповіді 2007 року щодо глобального потепління.

На думку експертів, реформа потрібна для того, щоб більше не допустити повторення грубих помилок, подібних тій, що була знайдена в основоположній доповіді 2007 року, яка стосувалася глобального потепління. Наскільки динамічно йде цей процес розписувалось у документі на 938 сторінках. Як виявився пізніше, дані були завищені.

Перевірка IPCC тривала п'ять місяців і виявила, що в цілому відомство працює досить успішно, незважаючи на явні недоліки в системі управління. Так, була дана рекомендація замінити керівників, що працюють переважно за сумісництвом, постійною керівною радою і ввести пост виконавчого директора, який міг би вести поточні справи організації та робити заяви від її імені. Крім того, інспектори наполягають, що мають бути введені суворіші критерії відбору джерел наукової інформації.

Що стосується безпосереднього керівництва Міжурядової групи експертів по зміні клімату, то, за підсумками перевірки, експертами було висунуто пропозицію провести додаткові перевірки керівництва IPCC на предмет наявності у них можливого конфлікту інтересів і посилити статутні вимоги до голови групи експертів. Також була дана рекомендація зменшити термін повноважень керівника.

Міжурядова група експертів по зміні клімату є спеціальним підрозділом ООН, який займається вивченням глобальних кліматичних змін. У скандальній доповіді 2007 року про динаміку глобального потепління стверджувалося, зокрема, що при збереженні нинішніх темпів потепління гімалайські льодовики можуть повністю зникнути до 2035 року, а головною рушійною силою потепління є антропогенні чинники — а саме, викиди парникових газів, що утворюються при спалюванні вугілля, нафти і газу.

Відразу після оголошення даних на комісію обрушився шквал критики, яка спростовувала опубліковані цифри. Через скандал, автори доповіді були вимушені визнати, що їх твердження були помилковими, а загроза потепління — дещо перебільшеною. За словами експертів цей інцидент істотно підірвав довіру як до самих авторів доповіді, так і до всієї структури IPCC.

У ООН і інших організаціях, які займаються проблемою глобального потепління, ставлення до спірного документа дещо м'якше. Вони стверджують, що незважаючи на допущену помилку, загальна картина, змальована в доповіді, відповідає дійсності. Антропогенні чинники насправді істотним чином впливають на зміну клімату.

«Так, (експертів IPCC) звинувачували в тому, що вони зробили одну-дві помилки, проте претензій до загального змісту доповіді не було взагалі. Думаю, всі, хто пережив це літо, - будь то в Китаї, в Пакистані, в Росії або в Європі — прекрасно розуміють, що (в світі) відбувається саме те, що нам обіцяли учені з IPCC», - говорить комісар Єврокомісії по питаннях зміни клімату Конни Хедегаард.

За матеріалами Бі-бі-сі