UA / RU
Підтримати ZN.ua

2010 рік став найтеплішим за всю історію спостережень

2010 встановив рекорд високої температури на планеті. Згідно зі статистичними даними, він став найтеплішим за всю історію метеоспостережень, що були розпочаті в 1850 році.

До такого висновку прийшла Всесвітня метеорологічна організація, яка констатувала, що середня температура на Землі в 2010 році була на 0,53 градуса за Цельсієм вища за такий же показник у період з 1961 до 1990 року (середню температуру за цей період прийнято використовувати як точку відліку).

ВМО - найавторитетніше джерело кліматичної інформації та аналізу погодної ситуації на планеті. Вона опрацювала дані, отримані від провідних дослідницьких центрів США й Великобританії: NASA, Національний центр кліматичних даних, відділ Університету Східної Англії з кліматичних досліджень й інший британський інститут - Центр Хедлі.

Ці організації використовують однакові дані, які надходять до них з розташованих по всій планеті станцій спостереження за погодою, океанських буїв і супутників. Різниця лише в тому, що кожний центр інтерпретує ці дані по-своєму, що стає причиною різних висновків і трактуваннь.

Так, інша група науковців з Університету Алабами, в якому стежать за температурними режимами на Землі вже 41 рік поспіль, назвала найбільш теплим роком 1998, а 2010 згідно з їхньою статистикою зайняв друге місце.

«Дані 2010 підтверджують суттєву й довготривалу тенденцію до потепління на Землі, - сказав генеральний секретар ВМО Мішель Жарро. - Період з 1998 до 2008 року став найтеплішим за останні півтора століття».

Крім того, ВМО звертає увагу громадськості на такі ознаки глобального потепління як найменша площа крижаного покриву в Арктиці за весь час супутникових спостережень.

Серед регіонів, які стали найбільшою «жертвою» потепління в 2010 році, - Африка, Південна й Західна Азія та північний край Північної Америки, включно з Гренландією.

До екстремальних погодних подій року, які перелічила ВМО, зараховано літню спеку в Росії, сильні повені в Пакистані, спричинені мусонними дощами, й найстрашнішу, за словами старожилів, посуху в Амазонії.

Науковці пояснюють рекордне підвищення глобальної температури тим, що на початку минулого року було спостережено феномен Ель-Ніньо. Так називають нагрівання поверхні в східній частині Тихого океану, що призводить до зміни океанічних течій, злив і врешті - до переміщення тепла з води в атмосферу.

Однак у середині 2010 року було помічено протилежну фазу цього процесу - Ла-Нінья, яка зменшила ймовірність досягання рекордно високої середньорічної температури. Справді, в грудні температури в деяких місцях різко впали. Так, у Великобританії цей місяць був найхолоднішим за останні 100 років.

Залежно від наявності Ель-Ніньо або Ла-Нінья температура на земній кулі може підвищуватися або знижуватися на пів градуса.

Однак загальна тенденція - це повільне, але неухильне потепління, що почалося близько півстоліття тому, яке науковці пояснюють накопиченням в атмосфері газів, що викликають парниковий ефект. Це спричинено промисловістю, сільським господарством, вирубкою лісів й іншими видами людської діяльності.

За матеріалами Би-Би-Си