UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зустріч нормандської четвірки з Меркель може відбутися в онлайн-форматі — росЗМІ

Досі не готова компромісна версія підсумкового документа. 

Від серпня радники лідерів Нормандії активно обговорюють можливе проведення переговорів за участі канцлерки Німеччини Ангели Меркель. РосЗМІ з посиланням на свої джерела повідомляють, що така зустріч може відбутися хіба що в онлайн-форматі, тобто без виходу на підписання підсумкового документа.

"Майже два місяці вони безуспішно намагаються узгодити проєкт підсумкової заяви майбутнього саміту. Німеччина і Франція внесли свої пропозиції, які пан Козак досить сильно відредагував. В результаті компромісна версія документа все ще не готова", - зазначає "Комерсант".

Сторони вже почали роботу над можливим підсумковим документом саміту, хоча спершу Росія й виступала проти цього. Проте зараз Кремль обрав іншу стратегію - туди збираються додати тезу про те, нібито Україна не виконала домовленостей попередніх переговорів. Також Росія хоче зробити акцент на тому, що ситуацію в Донбасі потрібно врегулювати відповідно до суворої реальності Мінських угод, хоча сама ж заморожує переговори ТКГ. 

"В результаті одним з небагатьох місць в підготовлюваному документі, до якого у сторін немає претензій, є адресований Ангелі Меркель абзац з висловленням подяки канцлеру Німеччини за її внесок у припинення конфлікту на Донбасі", - пише видання.

Позитивним є той факт, що жодна зі сторін не відкидає можливість проведення переговорів, поки Меркель обіймає посаду канцлера Німеччини. 

Читайте також: Арестович оцінив шанси на проведення саміту Нормандії з Меркель

Глава ОПУ Андрій Єрмак заявив, що Україна сподівається провести ще одну зустріч нормандської четвірки за участі Ангели Меркель. Він нагадав про те, що з чотирьох чинних лідерів переговорів тільки двоє були присутні під час підписання домовленостей - Меркель була однією з них. Тому організувати зустріч ще до її відставки - вкрай важливо для України.

Тим часом віцепрем'єр, міністр з питань реінтеграції окупованих територій і заступник глави української делегації в ТКГ Олексій Резніков заявив, що вже йде процес підготовки нормандської зустрічі, у якій братиме участь новий канцлер Німеччини.