UA / RU
Підтримати ZN.ua

Колишній помічник держсекретаря США назвав зовнішню політику Обами сюрреалістичною

Кім Холмс розкритикував адміністрацію Обами за її непослідовне ставлення до агресії Росії в Україні.

Нещодавно Об'єднаний комітет начальників штабів армії США опублікував доповідь, в якому Росія і Китай називалися такими державами, які несуть велику загрозу, ніж вважалося раніше. У теж час Пентагон має намір скоротити збройні сили на 40 000 солдатів, роблячи армію США найменшою за чисельністю з 1940 року. Проте йде у відставку глава Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Мартін Демпсі заявив, що зараз "найнебезпечнішийчас у всьому його житті".

Також минулого тижня найбільш вірогідний наступник Демпсі генерал Джозеф Данфорд назвав Росію "екзистенціальної" загрозою для США. Але три роки тому президент Барак Обама просто висміяв за такі ж слова свого конкурента в передвиборній гонці Мітта Ромні, пише колишній помічник держсекретаря Кім Холмс на сторінках Washington Times.

Крім того, генерал Данфорд назвав "розумною" ідею озброїти Україну для опору Росії. Але адміністрація Обами категорично проти поставок Києву летального зброї. А спікер Білого дому Джош Ернест сказав, що Джозеф Данфорд висловив виключно свою думку, а не думку адміністрації Обами.

Однак це не єдина суперечність у стратегії національної безпеки Обами. Президент США уникає повноцінної участі в боротьбі проти ІДІЛ. Замість того щоб вибрати сильну стратегію, яка приведе до перемоги, він волів слабку. Обама вважає за краще, щоб хтось інший впорався з цією проблемою.

Потім слід Іран. Тегеран підтримує терористів, які вбивають американців і дестабілізує Близький Схід. А угода з Іраном щодо його ядерної програми здатна надати Тегерану економічні ресурси в розмірі 100 млрд дол, що дасть йому додаткові можливості наростити свою "шкідливу" діяльність.

Кім Холмс вважає, що угода з Іраном не позбавить його можливості створити ядерну зброю, більше того, арабські країни можуть вирішити, що США підтримують Тегеран як сильного Гравця на Близькому Сході.

Читайте також: США провели випробування нової ядерної бомби

Посол України в США Валерій Чалий вважає, що зберігається ймовірність значної ескалації ситуації в Донбасі з боку Росії та проросійських бойовиків є спробою Росії шантажувати не Україну, а Захід, який задіяний у реалізації мирного плану на Сході України.

Детальніше про взаємини між Україною та США про постачання Заходом озброєнь Україні, а також про майбутні вибори на Донбасі і складнощі врегулювання конфлікту з Росією читайте в інтерв'ю Тетяни Силиной з Валерієм Чалим: "Україна, яка віддала 1240 ядерних боєголовок, повинна мати право отримати хоча б тисячу "Javelin" у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".