UA / RU
Підтримати ZN.ua

Золотарьова: Міжнародний суд ООН в Гаазі зафіксував, що Росія здійснює відкриту агресію проти України – ZN.UA

Суд наказав Росії припинити агресію.  Це рішення є обов’язковим до виконання. Якщо Росія відмовиться, її буде ізольовано ще більше. 

Міжнародний суд ООН в Гаазі виніс рішення щодо РФ у справі про влаштування Росією геноциду в Україні. Директорка департаменту міжнародного права МЗС України Оксана Золотарьова називає рішення повною перемогою України. 

“В цій справі проти Російської Федерації Суд задовольнив абсолютно всі вимоги України щодо застосування тимчасових заходів. Неочікувано для нас, навіть деякі наші вимоги посилив. Зокрема, він наказав Росії негайно припинити військові дії в Україні. Дуже важливий той факт, що Суд в своєму рішенні, який є обов’язковим до виконання, зафіксував ті факти, що Росія здійснює відкриту агресію проти України і вона має бути припинена”, - сказала у коментарі ZN.UA Золотарьова, яка також є коагентом України на слуханнях в Міжнародному суді ООН, де Росія звинувачується в порушенні Конвенції про запобігання злочину геноциду.

Вона наголосила, що це дуже важливий факт. “Оскільки це перша міжнародна судова інстанція, яка провела таку фіксацію неправомірності поведінки Російської Федерації. Це найвищий юридичний орган ООН і відтак всі держави-учасники ООН мають разом з нами слідкувати над тим, як Росія виконує наказ Суду”, - відповіла вона на запитання як дане рішення Міжнародного суду ООН допоможе Україні у боротьбі з російською агресією.

Золотарьова наголосила, що президент України чітко зазначив у своєму твіті, що якщо Росія не виконає наказ Суду, то це означатиме її подальшу ізоляцію. 

“Своєю чергою, українська дипломатія буде використовувати рішення Суду для того, щоб і посилити переговорні позиції, і щоб вживати інші дієві заходи для припинення війни в Україні”, - підкреслила вона.

Зазначимо що в рішенні Суду сказано, що обидві сторони не повинні вживати дії, які можуть зашкодити вирішенню спору.  Золотарьова пояснює, що це абсолютно нормальне формулювання. 

“Це усталена практика Суду, який він застосовує в рішеннях про застосування  тимчасових заходів”, - підсумувала вона.