UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зниження виборчої квоти зробить виборця ще важливішим у визначенні прохідних кандидатів на виборах – експерт

Ігор Попов підкреслює, що на місцевих виборах виборці повірили в систему відкритих списків.

Зниження необхідної кількості голосів для просування у списку з 25% виборчої квоти до, наприклад, 10% зробить роль виборця ще важливішою у визначенні прохідних кандидатів. Про це у статті для ZN.UA пише експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов.

За його словами, на місцевих виборах виборці повірили в систему відкритих списків. Про це свідчать результати голосування у виборчих округах, згідно з якими мандати отримували не перші у списку кандидати, а найбільш активні та популярні.

Водночас, як зазначає Попов, виборець усунений від формування черговості кандидатів у загальних списках.

«Це стало проблемою в розподілі мандатів для партій, котрі  отримали 5—8% голосів виборців, а таких партій було досить багато. Популярні кандидати, яких підтримали  виборці  в округах, часто не одержали  мандатів, якщо перебували  низько в загальному списку. Це ставало наслідком того, що партія не набирала виборчої квоти в окрузі, і мандати отримували лідери загального списку, незалежно від набраних ними голосів на місцях», - підкреслює експерт.  

Таким чином, роль партійного керівництва виявилася визначальною для таких партій.

Читайте також: Місцеві вибори 2020: хто з кандидатів в мери, за даними екзит-полів, перемагає в першому турі

Місцеві вибори 2020 року пройшли в умовах епідемії коронавірусу, нової виборчої системи, децентралізації та президентського опитування. Вибори відбулися, проте швидкий аналіз практики застосування основних нововведень виборчого законодавства має стати базою для вдосконалення Виборчого кодексу і суміжних законів. Звести єдину статистику результатів і проблем місцевих виборів на цей час  не видається можливим. Аналізує цьогорічні місцеві вибори експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов у статті «Місцеві вибори-2020: робота над помилками».